Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović o realizovanim investicijama u prethodnom periodu

Jasmina Palurović za Kurir – GRADONAČELNICA KRUŠEVCA: Realizovali smo projekte na koje se čekalo decenijama

GRADONAČELNICA KRUŠEVCA: Realizovali smo projekte na koje se čekalo decenijamaFoto: Grad Kruševac

Grad Kruševac je doživeo veliki uspon. Veliki projekti su završeni, a uz pomoć sredstava koje izdvaja iz gradskog budžeta i velike finansijske pomoći od države i resornih ministarstava ravnomerno se ulaže u infrastrukturu, kako u gradu tako i na seoskom području, a sve u cilju ravnomernog razvoja grada i okolnih sela.

foto: Grad Kruševac

Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca kaže za Kurir da je čak 837 miliona dinara uloženo u regionalno vodosnabdevanje.

– 2,9 milijarde dinara izdvojeno je za odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda sa teritorije grada, a 678,3 miliona dinara izdvojeno je za zamenu postojeće javne rasvete LED rasvetom. U prethodnim godinama se dosta izdvajalo za projektno tehničku dokumentaciju za ozakonjenje škola , kako bi škole imale svu potrebnu dokumentaciju da apliciraju kod drugih donatora kao što je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Ministarstva prosvete, Ministarstva pravde i drugih. Tako je upravo sa ovim pomenutim ministarstvima ostvarena odlična saradnja i urađeno je dosta investicija po školama. Sa Kancelarijom za upravljanjem javnim ulaganjima imamo odličnu saradnju i dve velike škole su rekonstruisane i sada su energetski efikasne škole. Posebno se akcenat stavlja na bezbednost u smislu ugradnje automatskih sistema za dojavu požara tako da se najviše finansijskih sredstva upravo izdvaja za projektno tehničku za ove namene i nabavku i ugradnju ovih sistema – kaže Palurović i dodaje da će raditi i na rampama za invalide, kako bi škole učinili dostupnim svima.
foto: Grad Kruševac

Jasmina naglašava da su u saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, realizovani projekti regulacije Košijskog potoka duž ulice Stanislava Biničkog, Stanačkog potoka i sanacija klizišta kod Novog groblja. Ukupna vrednost izvedenih radova je 17,4 miliona dinara.

– Problem JP Toplana, koja ima nasleđena dugovanja od oko 7 miliona evra, dotrajalu i zastarelu opremu i nedovoljni kapacitet takođe će biti uskoro rešen. Vlada RS je obezbedila 300 miliona dinara za rekonstrukciju objekta i sanaciju 2 kotla na ugalj i 2 kotla na gas – kaže Jasmina i dodaje:
Najavljen je početak izgradnje Moravskog koridora (autoput E-761), odnosno prve deonice Pojate – Kruševac Zapad.Njegova izgradnja će biti od neprocenjive važnosti za privredni rast i razvoj grada, postojeće, ali i nove investitore, takođe i za građane Kruševca. U toku su pripremne administrativne procedure u vezi sa eksproprijacijom parcela. Izgradnja puta je u dužini od 110 km, na 3 deonice, prva je u dužini od 27,8 km, Pojate – Kruševac Zapad. Projektant je CIP, a nakon izvršene eksproprijacije i dobijanja građevinske dozvole, počeće izgradnja. Uz izgradnju puta, biće regulisano i korito reke Morave. Izgradnjom 110 kilovoltnog kabla koji će povezivati trafo stanice Kruševac 1 i 3 obezbediće se neophodna elektroenegetska infrastruktura za priključenje novih kupaca električne energije na širem području Grada Kruševca. Projekat vredan oko 400 miliona dinara finansira Elektromreža Srbije i trebalo bi da bude realizovan do kraja jeseni ove godine

foto: Grad Kruševac

Smanjen broj nezaposlenih

Broj nezaposlenih lica u Kruševcu se vidno smanjio od 2016. godine.

– Zahvaljujući otvaranju novih radnih mesta i stranim investitorima koji su došli u naš grad broj nezaposlenih se znatno smanjio. Poređenja radi na kraju 2012. bilo je 15.930 nezaposlenih, a 2018. taj broj se smanjio na 11.860 – kaže Palurović i dodaje da se Kruševac razlikuje od većine gradova i po činjenici da nije kreditno zadužen.

Odlazak mladih jeste problem našeg grada
Jasmina kaže da pošto Grad Kruševac nije još univerzitetski centar, suočavaju se sa problemom odlaska mladih na studiranje u druge gradove.

foto: Grad Kruševac

– Time se otvara i problem odliva mladog stručnog kadra koji ostaje da živi I radi u gradovima u kojima studira – kaže ona. Početak rešenja problema je u Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu, u okviru Univerziteta u Nišu koji je skoro otvoren.

D.G.

Izvor: Kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3242245/gradonacelnica-krusevca-realizovali-smo-najvece-projekte-u-poslednjih-nekoliko-godina

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply