Grad dugove preduzeća “pretače“ u kapital

Fabrika ulja mogla bi da ostane bez pogona „Dedina“

Ima li rešenja za nagomilana potraživanja od četiri preduzeća u restrukturiranju. „Savremeni dom“, „Zvezda“, Uljara i „Župa“ pristaju na konverziju

 Fabrika ulja mogla bi da ostane bez pogona „Dedina“

Fabrika ulja mogla bi da ostane bez pogona „Dedina“

Četiri ovdašnja preduzeća u restrukturiranju, u kojima je realizovan socijalni program, samo gradskim preduzećima duguju oko 120 miliona dinara. Jedan od načina da se silne obaveze izmire je i konverzija duga u kapital, čime bi lokalna samouprava stekla vlasnički udeo i mogla da raspolaže nekim delom ovih preduzeća.

To bi, smatraju i u Gradskoj upravi, bilo najbolje rešenje jer – osim što duguju preduzećima čiji je osnivač lokalna samouprava – te firme imaju i dugovanja prema Gradskoj upravi: po osnovu poreza na imovinu i različitih naknada. Tim povodom, gradonačelnik Bratislav Gašić kaže da je DIP „Savremeni dom“ nudio gradu prva dva sprata TC „Kocka“, koja pripadaju ovom preduzeću, a ima ideja da se od drugih dužnika uzmu placevi, čime bi Kruševac dobio novu industrijsku zonu od 36 hektara.

Fabrika ulja ima 34 hektara poljoprivrednog zemljišta na lokaciji Koševi i još sedam sektora na kojima su silosi i punionica, a za taj prostor već su zainteresovane dve firme – kaže Gašić. – Među njima je i beogradska firma „Kooperativa“, koja bi da na tom prostoru formira zasad šljiva, za dalji izvoz voća u Nemačku.

Iako, DIP „Savremeni dom“, „Zvezda“, Uljara i HI „Župa“ imaju već razrađenu infrastrukturu i povezane su sa važnim saobraćajnicama, dugove prema gradu – samostalno – teško mogu da vrate.

Obaveze prema „Toplani“ smo kompenzovali, ali dugujemo JKP „Vodovod“ tri miliona, a JKP „Komunalno“ 477.000 dinara – objašnjava Veroljub Ćirković, direktor Uljare, priznajući da imaju dugovanja i prema samoj Gradskoj upravi.

Konfekcija „Zvezda“ je – pre stečaja, 2005. – „Toplani“ dugovala čak osam miliona dinara, što je od tada uvećano za još 420.000. „Vodovodu“ duguju 588.000, a JKP „Kruševac“ 137.840 dinara. I „Savremeni dom“ je dužan: „Toplani“ 22,2 miliona, „Vodovodu“ 16,1 milion, a JKP „Komunalno“ 6,3 miliona dinara.

– Nama „Toplana“ duguje pet miliona dinara, a mi smo prema „Vodovodu“ u manjku 37, odnosno prema JKP „Komunalno“ 26 miliona dinara – kaže Bojan Cvetković, direktor HI „Župa“.

Inače, do sada je u Kruševcu obavljena konverzija kapitala samo sa IMK „14. oktobar“. Vojsci Srbije i lokalnoj samoupravi nekadašnji gigant dugovao je čak četiri i po milijarde dinara, pa predstoji da promena dela vlasništva bude verifikovana u Agenciji za privredne registre.

– S obzirom na to da IMK, od poslednje decenije prošlog veka, ništa nije plaćao gradu, „prebili“ smo dug od oko milijarde dinara. Sada postoji mogućnost da se na mestu stare Industrijske škole pokrene nastava za prekvalifikaciju kadrova, ali razmišljamo i o upotrebi zemljišta, odnosno parkinga i hala – zaključuje Bratislav Gašić.


KRATKI“ I ZA POREZ

PO zvanično objavljenom spisku velikih dužnika Poreske uprave, IMK „14. oktobar“ duguje oko dve i po milijarde dinara, HI „Župa“ oko 500 miliona, konfekcija „Zvezda“ 397, DIP „Savremeni dom“ 160, pekarsko preduzeće „Branko Perišić“ 70, a Uljara 63 miliona dinara. Korporacija „Trajal“, kojoj tek predstoji proces restrukturiranja, duguje 676 miliona.

 

RADNICI ČETIRI preduzeća koja su, pre realizacije socijalnog programa, zajedno upošljavala oko 700 ljudi, sada ih u stalnom radnom odnosu imaju manje od 50. Zaostale plate, porezi i doprinosi trebalo bi da se reše na nivou države, a razrešenje nagomilanih dugovanja, pa i konačna sudbina tih firmi sačekaće novu vladu.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply