Građani i pravosuđe u zajedničkoj borbi protiv korupcije

cedomir_cupic

O projektu „Građani i pravosuđe zajedno protiv korupcije“ koji sprovode Udruženje javnih tužilaca Srbije, Užički i Toplički centar za ljudska prava i demokratiju, bilo je reči u emisiji UVEK VIŠE Televizije Kruševac, a gosti su bili: prof. dr Čedomir Čupić, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, prof. dr Miroslav Prokopijević sa Instituta za evropske studije i Milorad Bjeletić izvršni direktor Beogradske otvorene škole

cedomir_cupic

– Cilj projekta „Građani i pravosuđe zajedno protiv korupcije“ je povećanje uloge građanskog društva i javnosti u brobi protiv korupcije u javnim finansijama i podrška reformi pravosudnog sistema u procesu evropske integracije Srbije, rekao je u uvodnim napomenama Milorad Bjeletić navodeći pri tom da nije reč o razotkrivanju tzv sitne korupcije. Građanski kolektivizam je veoma značajan i ovim projektom mi radimo na njegovom pokretanju, rekao je Bjeletić.

Svakako najpozvaniji sagovornik o ovoj temi, moglo bi se reći na nivou Republike je prof. dr Čedomir Čupić, profesor Fakulteta političkih nauka i član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, sa malim prekidima od njenog osnivanja. Profesor Čupić je trenutnu klimu uz otvorenu podršku prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića ocenio veoma dobrom za borbu protiv korupcije jer, iako se cena korupcije u Srbiji meri stotinama miliona evra na godišnjem nivou, a na to su skretale pažnju ne samo Agencija već i druge organizacije, podizanje optužnica uvek je izostajalo – rekao je Čedomir Čupić. On je posebno govorio o donošenju novog seta zakona u ovoj oblasti i osnovnog – Zakona o poreklu imovine, navodeći da je ovaj zakon u mnogim zapadnim zemljama osnov za pokretanje postupka, uz mogućnost oduzimanja imovine, ali ne uvek i određivanja kazne zatvorom.

Samo u Srbiji nikome ne bodu oči velelpne građevine, rekao je prof. dr Miroslav Prokopijević i takođe izrazio nadu da ima političke volje da se korupcija svede u realne okvire. On je posebno pohvalio uključivanje stručne javnosti i građanskog društva kao i ulogu medija u antikorupcijskim aktivnostima. Međutim osnova je da se unapredi rad pravosudnih funkija, tužilaca i sudija, da bi se stalo na put visokoj političkoj korupciji, rekao je Prokopijević.

Na naše pitanje da li je sve što se trenutno događa u Srbiji pokazatelj da ima političke volje da se krene u borbu protiv korupcije na duge staze i bez izuzetaka, sagovornici su samo izrazili nadu i naveli da treba da se objedini mnogo faktora, kako bi se i ovaj krucijalni problem rešio, što je i zahtev i pretpostavka dobijanja statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju – saglasili su se gosti emisije UVEK VIŠE Televizije Kruševac.

Izvor: RTK

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply