Gordana Predić govorila u Kruševcu o zakonu o medijima

državni_sekretar_u_ministarstvu_kulture

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o javnom informisanju i medijima je u završnoj fazi, nakon čega će resorno ministarstvo utvrditi predlog zakona i dostaviti ga Vladi Srbije na usvajanje, a do kraja juna očekuje se da će ga usvojiti i Narodna skupština. U razgovoru sa predstavnicima kruševačkih medijskih kuća državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja Gordana Predić naglasila je da se ovim zakonom predviđa prestanak budžetskog finansiranja medija od 1. januara 2014. godine, odnosno privatizacija medija do kraja naredne godine.

državni_sekretar_u_ministarstvu_kulture

Cilj države nije da se ugase mediji koji će se privatizovati, nije ni cilj da se preživi, već da se radi i zarađuje„, naglasila je Gordana Predić.

Prema njenim rečima privatizacija medija trebalo je da se završi 2006. a oni koji su u medjuvremenu privatizovani, uništeni su. U javnim raspravama upravo su se mogle čuti primedbe da se dosadašnja privatizacije medija, sa izuzetkom jednog glasila, završila neslavno.

Po Nacrtu Zakona o javnom informisanju i medijima privatizaciju čeka 27 elektronskih medija u Srbiji, koji su u vlasništvu lokalnih samouprava. Državna sekretarka naglasila je neophodnost racionalizacije broja zaposlenih u ovim medijima, uz obavezu države da obezbedi socijalni program. Od naredne godine ovaj zakon umesto budžetskog, predviđa finansiranje po projektima, a edukaciju u njihovom pisanju ponudiće i resorno ministarstvo.

Državnu sekretarku primio je gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić, upoznajući je sa medijskom scenom grada. Posetila je i Radio Televiziju Kruševac upoznajući se sa radom kuće koja postoji 22 godine, emituje program 24 sata, ima regionalnu frekvenciju, a od prošle godine, kao treći medij i internet portal.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply