Golbol kamp za slepe i slabovide u Kruševcu

Golbol Kruševac

Kamp za slepe i slabovide u Kruševcu – Za praznike u Kruševcu je organizovan „Golbol kamp“. Okupio je tridesetak veterana i mladih nada malo poznatog sporta namenjenog slepim i slabovidim osobama. Misija kampa, učesnici kažu, je ispunjena.

Golbol Kruševac

Potpuna tišina za vreme igre je neophodna, jer se igrači oslanjaju isključivo na sluh. Lopta je ta koja proizvodi zvuk i pomoću koje se orijentišu na terenu.

„To mi je od rodjenja oslabljenje vida. Oštećenje vida mi je 96 odsto. U ovom sportu sam našao potpuno sebe“, kaže Darko Marisavljević iz Kruševca.

„Od rođenja imam oštećenja vida od oinkubatora. Stavili su previše kiseonika. Ovaj sport mi je veoma pomogao u životu, da razbijem predrasude, da možemo i mi što ne vidimo lepo i slepi i slabovidi da budemo normalni“, kaže Uroš Veljković iz Ćićevca.

Ovi dečaci treniraju u najmlađem golbol timu u Srbiji, koji će kažu biti okosnica buduće reprezentacije. Novac koji dobijaju iz budžeta Grada Kruševca, nije dovoljan za rekvizite i opremu, pa su prinuđeni da se snalaze. Zvučnu loptu su pozajmili, golove napravili od PVC cevi za plastenike.

„Otišli smo u prodavnicu alata i kupili naočare za varenje koje su maltene identične ovim naočarima za golbol i samo smo ih dodatno zatamneli sa unutrašnje strane. Tako da se ne vidi kroz njih ništa“, kaže Dejan Ivanović, predsednik Sportskog Saveza za osobe sa invaliditetom Kruševac.

Potpuno slepim sportistima dozvoljeno je da igraju bez naočara. Golbolom se bave i osobe bez oštećenja vida. Sa tamnim naočarima na terenu svi takmičari su ravnopravni.

„Polako počinjem da se navikavam u mraku, tako da ne moram da gledam. I onda mi je lakše a imam i jednu prednost više“, kaže Aleksandar Ivanović iz Kruševca.

„Dodatna vrednost ovog kampa je što je ovde mnogo osoba bez oštećenja vida posebno studenata Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nišu. Na taj način upoznaju slabovide i slepe i sutradan bolji i kvalitetniji rad mogu da imaju sa njima“, kaže profesor dr Marko Aleksandrović, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu.

Kruševljani su četiri dana bili domaćini sportistima iz 12 gradova Srbije i Soluna. Podršku inicijativi oživljavanja ovog sporta u kome smo osamdesetih godina prošlog veka osvajali Olimpijska zlata i svetske i Evropske šampionate, dali su svetska golbol legenda Dragan Sremčević, olimpijac dual biciklizma Milan Petrović i golbol reprezentacija Srbije.

Izvor: rts.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply