Godišnja ušteda građana šest miliona sati godišnje, prikupljanje dokumenata po službenoj dužnosti!

Zakon o opštem upravnom postupku uštedeće građanima šest miliona sati godišnje – Punom primenom Zakona o opštem upravnom postupku, koja treba da počne juna naredne godine, uštedeće se više od šest miliona sati godišnje koje su građani trošili na prikupljanje dokumenta koja sadrže određene podatke, rekao je u Kruševcu pomoćnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Dražen Maravić.

Foto: N. Božović / RAS Srbija

– Reč je o uštedi od šest do sedam miliona radnih sati građana godišnje. To je vreme koje su do sada provodili šetajući od šaltera do šaltera prikupljajući dokumenta koja sadrže određene podatke – rekao je Maravić novinarima pre sastanka o primeni Zakona u kome su učestvovali i članovi lokalnih samouprava iz Rasinskog, Raškog i Topličkog okruga.

On je rekao da se u sklopu priprema za primenu Zakona radi na stvaraju uslova za elektronsku razmenu podataka iz službenih evidencija, odnosno na povezivanju centralnih državnih organa koji imaju najveće baze podataka o građanima sa svim drugim organima koji vode određene postupke i kod kojih građani dolaze.

Maravić je ocenio da se dobro primenjuje odredba Zakona o razmeni podataka iz službenih evidencija, odnosno o tome da ržavni organi prikupljaju dokumentaciju umesto građana.

Načelnik Gradske uprave Kruševca Ivan Anđelić kazao je povodom primene pomenute odredbe Zakona, da su se poteškoće javljale u početku jer je trebalo uskladiti način komunikacije sa organima koji imaju podatke, ali da je to prevaziđeno dogovorom da svaki organ na svom sajtu postavi uputstvo kako se dolazi do podataka iz njegove evidencije.

Konsultativni sastanak u Kruševcu organizovan je uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, kroz projekat „Ka dobroj upravi usmerenoj ka građanima“ koji se finansira iz Fonda za dobru upravu.

Izvor: Blic.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply