Gerontodomaćice u Kruševcu pružaju pomoć starima i ugroženima

gerontodomacice

U okviru kruševačkog Centra za socijalni rad na seoskom području angažovano je 12 gerontodomaćica u 76 porodica. Gerontodomaćice obilaze korisnike i, pored obavljanja kućnih poslova, pružaju im i medicinske usluge. Ovaj projekat zaživeo je od juna 2011. godine i grad Kruševac za njega izdvaja 4, 5 miliona dinara godišnje.

gerontodomacice

Kruševački Centar za socijalni rad počeo je pre dve godine sa projektom angažovanja gerontodomaćica na seoskom području tako da sada njih dvanaest obilazi 76 korisnika. „Na ovaj način pokriveno je celo seosko područje a gerontodomaćice osim kućnih poslova korisnicama pružaju i medicinske usluge ali brinu i o njihovom socijalnom statusu„, kaže Slađana Čabrić, direktorka Centra za socijalni rad.

U ovoj ustanovi ističu da im veliku pomoć pružaju sekretari mesnih zajednica koji prijavljuju potencijalne korisnike. Kako kaže direktorka Čabrić, nakon svake prijave starih i samačkih seoskih domaćinstava vrši se trijaža nakon koje se odlučuje ko će moći da koristi usluge gerontodomaćica a ugovori se revidiraju svake godine jer u pojedinim slučajevima prestane potreba za ovom vrstom usluge. Inače, Grad Kruševac za potrebe angažovanja gerontodomaćica izdvaja 4,5 miliona dinara na godišnjem nivou.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply