Gašić se sastao sa bivšim radnicima Petoletke i 14. Oktobra

Bratislav Gašić

Radnici su naveli da, s obzirom na to da je Zakon donet posle potpisanog Sporazuma, smatraju da su obmanuti i prinuđeni da odlaze u prevremene umanjene penzije bez šanse da ostvare redovne pune penzije

Bratislav Gašić

Predstavnici više od hiljadu bivših radnika kompanija „14. Oktobar Kruševac“ i „Prva petoletka“ iz Trstenika inicirali su sastanak sa ministarom odbrane Bratislavom Gašićem i pomoćnikom ministra rada Zoranom Miloševićem zbog umanjenja penzija prema zakonu o PIO.

Radnici su se od 2010. opredeljivali za program Vlade Srbije za opciju „pet godina do penzije“, do ispunjenja uslova od 40 godina staža odlazili su u Nacionalnu službu za zapošljavanje gde su primali mesečne nadoknade i sami uplaćivali doprinos za penzijski staž.

Stupanjem na snagu Zakona o PIO 1. januara, uvedeni su kazneni poeni kojima se umanjuje penzija svakom ko ima manje od 65 godina starosti i to umanjenje iznosi 0.34 odsto za svaki mesec, a za većinu radnika je maksimalnih 20,4 odsto.

Umanjenje je trajno, odnosno doživotno.

Radnici su naveli da, s obzirom na to da je Zakon donet posle potpisanog Sporazuma, smatraju da su obmanuti i prinuđeni da odlaze u prevremene umanjene penzije bez šanse da ostvare redovne pune penzije.

Pri tom ističu da niko ne bi prihvatio da napusti posao da je znao za kaznene poene i novi uslov od 65 godina života. Sastanak se održava u zgradi Opštine, a pored ministra Gašića, prisutan je i gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply