Firme iz Kruševca u nevidjenim problemima

sindikat

Na sednici Veća samostalnih sindikata Srbije za grad Kruševac i opštine Brus, Ćićevac, Ražanj i Varvarin bilo je reči o aktuelnim problemima u preduzećima i ustanovama

sindikat

Predsednik Milenko Mihajlović je prisutne najpre obavestio o prošlonedeljnom potpisivanju sporazuma o osnivanju socijalno ekonomskog saveta i njegovom značaju. Privreda Rasinskog okruga u 2013. godinu ušla je uglavnom sa nepromenjenim stanjem, rekao je Mihajlović i prisutne, zajedno sa sindikalnim poverenicima upoznao sa trenutnom situacijom u preduzećima i ustanovama. IMK „14. oktobar“ je i dalje u veoma teškoj situaciji zbog niske realizacije posla u odnosu na subvencije za pokretanje proizvodnje, dobijene od države i kreditna zaduženja, rekao je predsednik odbora Sindikata IMK „14. oktobar“ Ljubiša Velimirović.

U prethodna četiri meseca, period septembar – decembar 2012.godine država je subvencionisala „14.oktobar“ sa 150 miliona dinara, to je zvanična informacija poslovodstva. To je u proseku 37,3 miliona mesečno, a poslovodstvo je imalo realizaciju od 22 miliona. 14. oktobar trenutno nema veliku uposlenost i ona ne garantuje samoodrživost, rekao je Velimirović.

Radnici UTP „Župa“ AD su već više od mesec dana u štrajku zbog zaostalih zarada i doprinosa, u HI „Župa“ plate su u zaostatku oko dve godine, dok su u kruševačkom „Fam“- u zabrinuti zbog trenutnih prilika na tržištu. U „Trajal“ korporaciji nisu zadovoljni prošlogodišnjom realizacijom i ne znaju ko je krivac za to, u Predškolskoj ustanovi „Nata Veljković“ zaposlenima nije isplaćen drugi deo decembarske plate a zaostale zarade, razlog su najavljenog štrajka do kraja meseca u „Kruševacputu“.

Jedini pozitivni pomak je u “Savremenom Domu” gde je postignut dogovor sa turskom kompanijom ERSTE o otvaranju pogona za proizvodnju PVC stolarije, i zapošljavanju dela radnika ovog preduzeća. Predsednik Milenko Mihajlović je istakao da je u pripremi nacrt novog zakona o štrajku i da Veće sindikata pokreće inicijativu da neisplaćivanje zarada bude tretirano kao krivično delo.

Od Samostalnog Sindikata Srbije tražimo da sa socijalnim partnerima pokrene inicijativu da isplaćivanje zarada bude obaveza i da krivično odgovaraju svi koji plate ne isplaćuju – ističe Milenko Mihajlović.

Sindikalnim organizacijama, kruševačko Veće dalo je punu podršku u aktivnostima za ostvarivanje prava radnika, a na početku današnje sednice, prezentaciju su održali predstavnici Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo.

Izvor: RTK

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply