FAM-u otpisana ogromna dugovanja, nastavlja sa radom!

FAM Kruševac

Fabrici maziva iz Kruševca otpisan dug od 103 miliona evra – Privredni sud usvojio je Unapred pripremljenog programa reorganizacije kruševačke Fabrike maziva kojim je ovom preduzeću otpisan dug od 103 miliona evra.

FAM Kruševac

 

 

Fabrika maziva je izbegla stečaj i moraće komercijalnim poveriocima da vrati 22 miliona evra duga, uz grejs period od dve godine.

– Na pripremi UPPR-a se radilo od jula prošle godine do petka, kada je usvojen. FAM je imao dugovanja od 125 miliona evra iako su te dugove napravile druge firme čiji je vlasnik bio Milo Đurašković. Uspeli smo da svedemo dug na 22 miliona evra. Država nam je otpisala 14 miliona evra, a ukupan otpis duga je 103 miliona evra – sa zadovoljstvom ističu u Fabrici maziva.

Milo Đurašković je Fabriku maziva kupio 2007. godine za 25 miliona evra. Četiri godine kasnije uhapšen je zbog sumnje da je iz ovog preduzeća izvukao 32 miliona evra, a zadužio ga za mnogo veću sumu.

FAM se zaduživao kod poslovnih banaka, a dobijeni novac je direktno prebacivan na račun preduzeća u sastavu Đuraškovićeve NIBENS grupe.

Fabrika maziva trenutno ima 227 zaposlenih čija je prosečna plata više od 60.000 dinara što je daleko iznad proseka u Kruševcu. U preduzeću, nakon usvajanja UPPR-a ne planiraju smanjenje broja zaposlenih ali ističu da će sredstva za vraćanje duga obezbediti racionalnijim poslovanjem i povećanjem proizvodnje.

FAM trenutno pokriva 25 odsto tržišta motornih i industrijskih ulja u Srbiji i izvozi u zemlje regiona.

Izvor: Blic.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply