FAM jedina farbrika u Kruševcu spašena od zatvaranja!

Deo kruševačke Fabrike maziva

FAM uspeo da preživi – U Kruševcu gde je zabeleženo 27 stečajeva sa 11.000 radnika spasena jedna fabrika. UPPR garantuje budućnost. Umesto otpuštanja, otvorili nove pogone

 Deo kruševačke Fabrike maziva

Deo kruševačke Fabrike maziva

VEST da će konačno jedna ovdašnja fabrika preživeti tranziciju odjeknula je u Kruševcu, gradu, gde je od 2002. godine u stečaj otišlo čak 27 preduzeća sa blizu 11.000 radnika! Rešenje Privrednog suda u Kraljevu o usvajanju Unapred pripremljenog plana reorganizacije stigao je u upravu Fabrike maziva.

UPPR podrazumeva da će FAM u narednih 10 godina sa grejs periodom u naredne dve, vraćati 22 miliona evra duga prema komercijalnim poveriocima, te da će ukoliko im to uspe, država oprostiti 14 miliona evra. Ukupni dugovi FAM-a nastali u vreme pre raskida privatizacije, iznosili su čak 125 miliona evra.

Ogroman teret predstavljale su hipoteke, jemstva, menice.

– Shvatili smo ozbiljno celu situaciju i činjenicu da nismo nikada dobili pomoć od države od 2011. godine kada je raskinuta privatizacija – iznosi za „Novosti“ Vladica Petrović, direktor FAM-a. – Uspeli smo da unutrašnjim resursima izvučemo maksimom i više od 10 meseci radili na najboljem rešenju za UPPR koji je mogao da garantuje pozitivno poslovanje i vraćanje obaveza.

Iz fabrike su u proteklih pet godina servisirali sve obaveze, osim kamata nastalih u spornom periodu. Ključno je bilo partnerstvo sa Ministarstvom pravde i poveriocima, među kojima se više od 70 posto složilo sa predloženim planom oporavka.

– Nismo hteli da žrtvujemo radnike, već smo sačuvali sva radna mesta a pokrenuli nove proizvodne linije: izradu dezinfekcionih sredstava i dobili prvi u regionu dozvolu za proizvodnju AD BLU sredstva u eksploataciji teških kamiona najnovije generacije – otkriva Petrović.

FAM je praktično najuspešnija domaća fabrika za proizvodnju maziva, motornih industrijskih ulja i sredstava za obradu metala. Tehnološki su potpuno modernizovana fabrika. Prosečna plata u fabrici iznosi 67.000 dinara.

– Godišnje imamo oko 9.000 tona gotovih proizvoda, obim proizvodnje i izvoz zajedno smo uvećali za tri posto, a zauzimamo više od 25 posto domaćeg tržišta i planiramo da uzmemo još 10 posto – iznosi direktor. – Obnovili smo saradnju sa RTB Bor, Železarom Smederevo, Elektroprivredom Srbije, Vojskom, MUP, Jugoslovenskim rečnim brodarstvom, hidroelektranama, Železnicama Srbije.

Izvozi se čak trećina godišnje proizvodnje. Prisutni su na tržištima Mađarske, Rumunije, Slovenije, Albanije, Bugarske, Makedonije, Rusije, Novog Zelanda, Češke.

– Među zaposlenima više nema straha, data nam je šansa da opstanemo i mi ćemo se boriti – kaže za „Novosti“ Radica Jovanović, predsednica Saveza samostalnog sindikata u Fabrici maziva. – Dugovi nisu mali i moraćemo još više da radimo, ali među zaposlenima vlada optimizam.

PROCES

NEPRAVOSNAŽNOM presudom Specijalnog suda Milo Đurašković i još šest lica u obavezi su da FAM-u solidarno vrate više od tri milijarde dinara, ali ovaj postupak čeka okončanje, napominje direktor Vladica Petrović.

ČEKAJU NOVU PRIVATIZACIJU

U FAM-u navode da nisu odustali od ideje da formiraju radnički konzorcijum, ali da podvlače da je prioritet bio rešavanje sudbine same fabrike. Kako je sada ona podržavljena, u saradnji sa Ministarstvom privrede, odlučivaće se o budućem modelu privatizacije.

Izvor: Novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:608928-FAM-uspeo-da-prezivi

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply