Fam Farm kruševac – prodati firmu kubancima ili otići u stečaj?!

Kubanci Fam Farm stecaj

U kruševačkoj fabrici lekova Fam farm u toku je izrada programa reorganizacije, koji bi trebalo da bude završen do 4. jula.

Kubanci Fam Farm stecaj

Nakon toga će biti poznato da li firma ide u reorganizaciju ili u bankrotstvo, izjavio je stečajni upravnik u tom preduzeću Dragan Popadić.

„Detalji o daljem poslovanju preduzeća Fam farm, u kome je 4. aprila pokrenut stečajni postupak, znaće se nakon 4. jula, do kada poslovodstvo treba sačini i kraljevačkom Privrednom sudu preda program reorganizacije“, kazao je Popadić agenciji Beta.

Stečajni upravnik tada odlučuje hoće li prihvatiti predloženi Program, a kako je kazao, tada će se znati i detalji najavljenog posla sa kubanskom firmom Labiofam.

Kubanska firma Labiofam je nedavno, kako je tada saopšteno iz Gradske uprave Kruševca, najavila da je zainteresovana za pokretanje proizvodnje u Fam farmu, najpre kozmetičkih preparata, a potom i lekova, te da bi to značilo i zapošljavanje novih radnika.

Na to su reagovali bivši radnici Fam farma podestivši da je preduzeće stečaju i navodeći da pozdravljaju pozitivne pomake, ali i da sumnjaju da se većinski vlasnik, kompanija Tender, kroz stečaj, oslobodio radnika.

„Pozdravljamo mogućnost saradnje, pokretanje proizvodnje bi značilo da ima neke nade, ali nezadovoljni smo jer se to dešava nakon što je firma otišla u stečaj“, rekao je agenciji Beta poverenik sindikata Milomir Đurović.

On je podsetio da je stečaj pokrenut na zahtev većinskog vlasnika, rumunske kompanije Tender, koja je ujedno i najveći poverilac jer, kako je objasnio, Fam farm je godinama plate isplaćivao iz pozajmica koje im je Tender davao i pored kontrole Agencije za privatizaciju.

„Većinski vlasnik se na ovaj način oslobodio tridesetak radnika, kojima je ostao dužan 11 plata. O tome da Fam farm od 2007. godine, kada ga je preuzeo Tender, nije proizvodio lekove, što mu je bila osnovna delatnost, obaveštavali smo Agenciju za privatizaciju, a potom i Agenciju za borbu protiv korupcije“, precizirao je Đurović.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply