Fam Farm kruševac – prodati firmu kubancima ili otići u stečaj?!

Kubanci Fam Farm stecaj

U kruševačkoj fabrici lekova Fam farm u toku je izrada programa reorganizacije, koji bi trebalo da bude završen do 4. jula.

Kubanci Fam Farm stecaj

Nakon toga će biti poznato da li firma ide u reorganizaciju ili u bankrotstvo, izjavio je stečajni upravnik u tom preduzeću Dragan Popadić.

„Detalji o daljem poslovanju preduzeća Fam farm, u kome je 4. aprila pokrenut stečajni postupak, znaće se nakon 4. jula, do kada poslovodstvo treba sačini i kraljevačkom Privrednom sudu preda program reorganizacije“, kazao je Popadić agenciji Beta.

Stečajni upravnik tada odlučuje hoće li prihvatiti predloženi Program, a kako je kazao, tada će se znati i detalji najavljenog posla sa kubanskom firmom Labiofam.

Kubanska firma Labiofam je nedavno, kako je tada saopšteno iz Gradske uprave Kruševca, najavila da je zainteresovana za pokretanje proizvodnje u Fam farmu, najpre kozmetičkih preparata, a potom i lekova, te da bi to značilo i zapošljavanje novih radnika.

Na to su reagovali bivši radnici Fam farma podestivši da je preduzeće stečaju i navodeći da pozdravljaju pozitivne pomake, ali i da sumnjaju da se većinski vlasnik, kompanija Tender, kroz stečaj, oslobodio radnika.

PROČITAJ JOŠ:  Stručna javnost ne deli mišljenje vlasti o značaju izgradnje Moravskog koridora - Forsiranje neprioritetnog projekta na uštrb domaćih firmi

„Pozdravljamo mogućnost saradnje, pokretanje proizvodnje bi značilo da ima neke nade, ali nezadovoljni smo jer se to dešava nakon što je firma otišla u stečaj“, rekao je agenciji Beta poverenik sindikata Milomir Đurović.

On je podsetio da je stečaj pokrenut na zahtev većinskog vlasnika, rumunske kompanije Tender, koja je ujedno i najveći poverilac jer, kako je objasnio, Fam farm je godinama plate isplaćivao iz pozajmica koje im je Tender davao i pored kontrole Agencije za privatizaciju.

„Većinski vlasnik se na ovaj način oslobodio tridesetak radnika, kojima je ostao dužan 11 plata. O tome da Fam farm od 2007. godine, kada ga je preuzeo Tender, nije proizvodio lekove, što mu je bila osnovna delatnost, obaveštavali smo Agenciju za privatizaciju, a potom i Agenciju za borbu protiv korupcije“, precizirao je Đurović.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply