Fabrika za prečišćavanje vode „dobila sponzora“

Evropska unija i Vlada Nemačke finansiraće izgradnju Fabrike za prečisćavanje otpadnih voda u Kruševcu, vrednu 23,8 miliona evra, od čega je 95 odsto donacija, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije.

„Stekli su se uslovi da se potpiše ugovor izmedju Grada Kruševca, odnosno vodovoda i predstavnika Nemačke razvojne banke (KfW), vredan 23,8 miliona evra“, rekao je predstavnik Ministarstva životne sredine Zoran Lakićević, nakon sastanka s predstavnicima Grad Kruševca, Delegacije EU i nemačke banke.

Lakićević je precizirao da će se tim sredstvima finansirati dve najveće komponente: sistem kolektora i kanalizacione mreže dug 37 kilometara, za šta je potrebno oko 10 miliona evra, i poštrojenje za preradu otpadnih voda, koje košta oko 13 miliona evra.

„Ova sredstva su 95 odsto donatorska sredstva, a obaveza Grada odnosno jeste da kroz kredit od 15 godina, uz kamatnu stopu od dva odsto i periodom počeka od tri godine, obezbedi pet odsto ove vrednosti“, kazao je Lakićević.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply