EU finansira sa 200 000 evra ugrožene i obrazovane rome bez posla!

Reciklažom do posla – Poseban program za više od 130 nezaposlenih koje finansira EU sa 200.000 evra. Sredstva za kupovinu opreme

NAJMANjE 30 najugroženijih i obrazovanijih pripadnika romske manjine biće uključeno kao asistenti, a više od 100 Roma iz seoskog življa bez posla, kao radnici na reciklaži, u okviru posebnog programa JKP Kruševac i udruženja „Trihaus“, koje sa oko 200.000 evra finansira EU, odnosno sa dva miliona dinara – Fond za zaštitu životne sredine grada.

 

– Sredstva će pre svega biti namenjena kupovini potrebne opreme za reciklažu, a biće angažovana lica sa evidencije NSZ, sa socijalno ugroženim statusom – napominje Boban Kostić, direktor JKP.

U Udruženju „Trihaus“ kažu da će deo angažovanih Kruševljana dobiti opremu za rad, a da je cilj da svojim radom izađu iz „sive zone“. Prema informacijama „Novosti“, oko 150 sakupljača sekundarnih sirovina trenutno radi na ovim poslovima.

– Ceo projekat ima četiri komponente, a osim konkretnog angažovanja u Reciklažnom centru, radiće se na jačanju kapaciteta JKP, promociji reciklaže i društvenoj inkluziji učesnika projekta – predočava Ivana Stevanović Hemfling, predsednica udruženja, dodajući da će deo ugroženih osoba biti neposredno uključeno i u edukativne radionice i rad Kancelarije „Trihaus“.

JKP čiji Reciklažni centar ima kapacitet da mesečno obradi od 10 do 15 tona sirovina, već ima razvijenu mrežu operatera koji sakupljaju sekundarne sirovine u 10 mesnih zajednica, odnosno na selima. Njima se, kako nam je rečeno, plaća na osnovu prikupljenog materijala. U projektu koji je predstavljen u Gradskoj upravi, neposrednu mesečnu naknadu u naredne dve godine dobijaće asistenti, ali nije utvrđeno na koji način.

PROJEKAT DO KRAJA 2017. GODINE

PROJEKAT „Osnažiti, društveno-ekonomska inkluzija Roma i najsiromašnijeg seoskog stanovništva kroz proces reciklaže“ odvijaće se do kraja 2017. Na evidenciji NSZ u Kruševcu krajem januara bilo je čak 15.990 osoba, što je za skoro 600 više u odnosu na novembar 2015.

 

Izvor: Novosti. rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:594811-Reciklazom-do-posla

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply