Etno selo Lomnica, mrestilište pastrmke i izvor kisele vode – uskoro

Evropski šmek u srpskom selu – Grad Kruševac planira izgradnju etno naselja „Lomnica“, mrestilišta domaće pastrmke i oživljavanje izvora kisele vode

 

Uskoro nećete morati da prelazite kilometre kako biste doživeli malo francuske romantike, italijanskog šarma, bavarske elegancije, jer ćete sve to moći da doživite u jednom živopisnom seocetu u Srbiji. Na svega 9 kilometara od centra Kruševca, u mestu Velika Lomnica, planirana je izgradnja evropskog etnosela.

Na prostoru ukupne površine oko 2,5 hektara biće izgrađene autentične drvene kuće, a svaka od njih će predstavljati po neku od država Evrope.

– U toku su pregovori sa petnaestak ambasada, koje bi mogle da pomognu finansiranje izgradnje originalnih montažnih kućica u etno stilu – kažu za „eKapiju“ iz Kabineta gradonačelnika Kruševca.

Brvnare u „Lomnici“ bi bile uređene u skladu sa tradicijom i istorijskim nasleđem država širom starog kontinenta. Enterijer i eksterijer imaće obeležja karakteristična za određeno podneblje, a objekti bi se koristili za smeštaj posetilaca. Osim kućica za boravak turista, tu će biti izgrađena i crkva brvnara, kao i restoran koji bi treblo da primi oko 200 gostiju.

U gradskoj upravi kažu da je procenjena vrednost ovog projekta oko 50 miliona dinara. Manji deo će biti obezbebeđen iz lokalnog budžeta, a ostatak bi se prikupio od donatora i drugih fondova.

Kako očekuju naši sagovornici, do polovine 2013. biće rešeni imovinsko-pravni odnosi i pribavljena sva potrebna dokumentacija, nakon čega će raspisati javni poziv za izvođače radova. Potencijalni izvođači radova jako su zaiteresovani za ovaj projekat, ali tek po sprovedenom postupku nabavke znaće se i ko će graditi etno naselje.

Među interesentima za izgradnju ovog kompleksa je i jedna od najvećih firmi na Balkanu za proizvodnju montažnih i drvenih kuća, „Steco“ iz Bjeljine. Ova kompanija ima iskustva na sličnim projektima, među koljima je najpoznatiji etnoselo „Stanišići“ u blizini Bijeljine. Predstavnici firme „Steco“ već su posetili ovaj lokalitet i nadaju se da bi mogli da ostvare saradnju sa Kruševljanima.

(„Stanišići“ Bijeljina)

 

Kao u vreme radnih akcija

Prostor na kome će biti izgrađeno etnoselo nekada je bilo namenjeno učesnicima omladinskih radnih akcija.

– Ideja je da ovo mesto ponovo okupi učenike i studente, pa postane svojevrsno omladinsko odmaralište. Tu bi bile organizovane škole u prirodi i drugi raznovrsni programi za decu i mlade – planiraju u Gradskoj upravi Kruševca.

Takođe, među budućim posetiocima idejni tvorci „Lominice“ očekuju i turiste koji bi ovde svraćali u okviru organizovanih ekskurzija na obilasku manastira i puteva vina u kruševačkom kraju. Kažu, „Lomnica“ je nekada bila jako popularno izletište među žiteljima Kruševca i okolnih opština, koji bi ovde opet mogli da nađu mesto za odmor, a možda i evociraju uspomene sa radnih akcija.

Prostor čija sanacija i poboljšanje infrastrukture se planira, dugo je bio zapušten. Poslednje čišćenje „zapamtio“ je sredinom devedesetih godina, sve dok se meštani, private građevinske firme, kao i radnici JKP „Kruševac“, nisu udružili u oktobru prošle godine i zajedničkim snagama počeli sa uređenjem ovog prostora odnosno uklanjanjem otpada kojim je ovaj lokalitet bio zatrpan više od decenije.


Raznovrsna turistička ponuda

Mesto gde će nići etno naselje popularno se zove „pored kisele vode“, zbog izvora mineralne vode čuvenog po svojoj lekovitosti. Vekovima su stanovnici ovog kraja lečili razna oboljenja vodom koja tu izvire, a zabeleženo je da su je pili još stari Rimljani. Tridesetih godina prošlog veka mineralna voda je flaširana, a postoje podaci da su je i izvozili širom sveta. Godinama je ovaj dar prirode bio zaboravljen, ali uskoro će izvor kisele vode, kao i stara punionica za proizvodnju sodadžijskog programa, povratiti stari sjaj.

Etnoselo „Lomnica“ nalazi se u blizini planine Jastrebac. Kruševačka uprava i Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja rade na tome da se deo te planine proglasi za nacionalni park, što će svakako uticati na razvoj i „Lomnice“ kao turističke destinacije.

Kako je ovaj kraj čuven i po ribnjacima sa pastrmkom, grad Kruševac, u saradnji sa Biološkim fakultetom, JP „Srbijašume“ i ribočuvarskim službama, planira izgradnju mrestilišta domaće pastrmke na Lomničkoj reci na samom Jastrepcu, što će privući strasne ribolovce širom Srbije.

U okolini etnosela „Lomnice“ nalaze se privatna ergela konja, kao i nedavno preuređeni tereni za male sportove. Sagovornici našeg portala smatraju da će lepote okolnih mesta upotpuniti ponudu ove destinacije, što će zadovoljiti različite ukuse i privući ljubitelje prirode ušuškane u tradicionalni ambijent.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply