EPS Kruševac u višemilionskom gubitku zbog krađe struje

strujomer

Poslednjih godinu dana na području Elektrodistribucije Kruševac veliki je broj pokušaja neovlašćenog korišćenja električne energije.

strujomer

U 2012. godini otkriven je 231 slučaj dok ih je u januaru ove godine registrovano 43, zbog čega je kruševačkom EPS – u naneta šteta od 23 miliona dinara.

Među brojnim načinima, najčešći su onemogućavanje pravilnog rada mernog uređaja i prekid glavnog dovoda.

Otkriveni merni uređaj se na licu mesta demontira a prema zakonu o energetici, neovlašćena potrošnja se kao nadoknada štete Elektrodistribuciji obračunava za period od godinu dana i ona je uvek veća od realne potrošnje. Protiv vlasnika strujomera podnosi se zatim krivična prijava, a zaprećena kazna je i do tri godine zatvora, navodi rukovodilac sektora za trgovinu električnom energijom kruševačkog EPS – a Dragana Timić.

Među onima koji pokušaju ovakvu zloupotrebu ne izdvajaju se bilo koje strukture potrošača, i ne znači da su iz najugroženijih socijalnih kategorija, kaže Dragana Timić i ističe da se merni uređaj, nakon izmirenja duga, uz određenu naknadu može ponovo aktivirati.

Iz Elektrodistribucije Kruševac se izvinjavaju urednim potrošačima zbog češće kontrole mernih uređaja iz navedenih razloga.

Izvor: RTK

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply