EPIDEMIJA U NAJAVI: Male boginje i u Kruševcu, nevakcinisana deca u velikoj opasnosti!

Varičele, boginje

HITNO VAKCINIŠITE DECU PROTIV MALIH BOGINJA, Zaraza u prijavljena u Kruševcu, Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici, ugrožena cela Srbija!

Varičele, boginje

Nema više igranja! Male boginje su stigle do Kruševca i Kragujevca! Ako dosad niste, pravac u Dom zdravlja po MMR vakcinu – protiv malih boginja, zaušaka i crvenke, jer je ta bolest počela da skače kao buva sa mesta na mesto po Srbiji!

 

Krivi roditelji

Da sve manje roditelja u Srbiji vakciniše svoju decu MMR vakcinom dokazuju i najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

– Imunizacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR) na teritoriji Srbije u 2016. godini sprovedena je sa obuhvatom od 81 odsto, što je manje nego u 2015, kada je taj procenat iznosio 84 odsto. U centralnom delu Srbije vakcinisano je 78,2 odsto, a u Vojvodini 89 odsto planiranih obveznika – naveli su u toj instituciji za “Alo!“

Pre Kragujevca, potvrđen je slučaj u Vranju, a pre toga na Kosmetu je izbila epidemija te bolesti nakon 16 godina, gde je oko 200 osoba obolelo i umrla jedna beba. Ujedno, “kragujevačke morbile” sedmi su slučaj te bolesti u Srbiji ovog meseca, računajući naše enklave na Kosmetu, a 12 od početka godine!

Kako za “Alo!” navode u Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, poslednji slučaj malih boginja potvrđen je u petak u Institutu “Torlak” kod osobe iz Kosovske Mitrovice, koja je tokom boravka u Kragujevcu razvila simptome bolesti.

– Taj slučaj je i nama prijavljen. Čekaju se rezultati za još četiri sumnjiva slučaja iz Kosovske Mitrovice – navode u toj instituciji i dodaju da su slučajevi malih boginja prijavljeni u bolnicama u Kruševcu i Sremskoj Mitrovici, ali i u Domu zdravlja u tom vojvođanskom gradu.

Оd 9. oktobra na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u celoj Srbiji. Prijavljuju se sumnjivi slučajevi, radi se laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica – navode u “Batutu”.

 

Beograd najugroženiji!

Dr Predrag Kon, epidemiolog, naveo pre nekoliko dana za “Alo!” da je u Beogradu, za prvih devet meseci ove godine vakcinisano od 43 do 45 odsto dece!

– U jednoj opštini je čak ispod 30 odsto. Ali, to je bolja situacija u odnosu na prvih šest meseci, ali se očekuje do kraja godine procenat avkcinisane dece ne bude bolji, nego prethodne. A to je nedovoljno za kolektivni imunitet – objasnio je on situaciju u prestonici.

U tom Institutu za “Alo!” podsećaju da je jedina zaštita od bolesti vakcinacija MMR vakcinom dece do navršenih 12 meseci života, kao i revakcinacija do navršenih sedam godina života.

– Sada bi svu decu, u skladu sa važećim Pravilnikom, uzrаstа od 12 meseci do navršenih 14 godina života, a koja su nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana trebalo vakcinisati odnosno revakcinisati. Minimalni razmak između dve doze može biti četiri nedelje – naveli su oni.

Prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog, upravo je pre nekoliko dana za “Alo!” predvideo šta će se dešavati u vezi sa tom bolešću. On je upozorio da neće epidemija da nam se polako širi na jug Srbije sa Kosmeta.

– Otac čije dete ima male boginje, a živi u tom području, staviće mališana u auto i odvešće ga u Kraljevo, Kragujevac, Niš ili Beograd. Najugroženija su deca u kolektivima i nije kasno da se vakcinišu – objasnio je on.

Alo.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply