Epidemija gripa u najavi

Grip

Iako grip nije laboratorijski izolovan, evidentno je da je prisutan u Rasinskom okrugu, kaže epidemiolog dr Dragan Vuksanović iz Zavoda za javno zdravlje Kruševac.

Grip

U poslednjih par nedelja, zabeležen je povećan broj obolelih od stanja sličnih gripu ili gripa, koji još nije laboratorijski izolovan kod nas, ali je evidentno da je prisutan i u Rasinskom okrugu, kaže epidemiolog dr Dragan Vuksanović iz Zavoda za javno zdravlje Kruševac.

Sve počinje dosadnim suvim kašljem. Nakon toga sledi visoka temperatura preko 39 stepeni Celzijusa, koja može da potraje dva, a kod dece i do pet dana. Tek onda počinje kijanje, zapušenost nosa, a kašalj postaje sve zreliji.

Najviše obolelih je među radno aktivnim stanovništvom, a u narednih par nedelja očekuje se da ih najviše bude medju predškolskom i školskom decom i omladinom. Još uvek nije kasno da se primi sezonska vakcina, a već je 78 odsto utrošeno od broja doza namenjenih za Kruševac. Ostalo je još 3000 doza za Kruševac, a vakcina može da se primi sve dok grip ne dobije epidemijsku formu, kaže dr Vuksanović.

Kada je u pitanju svinjski grip, virulentnost mu je znatno oslabljena pa izaziva oboljenje kao i kod sezonskog gripa i sadržan je u ovogodišnjoj vakcini. Za virus gripa najbolji lek je pored skidanja temperature, jesti turšiju, koja ima više C vitamina od limuna.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply