Eparhijski dom u Kruševcu uskoro useljiv

eparhijski-dvor

U Eparhiji kruševačkoj, u okviru priprema za predstojeći Vaskršnji Post, privode se kraju radovi na uređenju Eparhijskog dvora.

eparhijski-dvor

Priprema za Duhovno Proleće, kako Sveti Oci nazivaju Veliki Časni Vaskršnji Post – takođe Krstonosna, tiče se i duhovnog i materijalnog. Iz sivila svakodnevice, podiže pogled na Krstove, Zvonik Osveštan Rukom Svetog Patrijarha Srpskog Pavla, a posebnu notu daju obnova, izgradnja i stvaralaštvo. Sve to kao pokajanje, preumljenje, ispunjenje blagoslova Svetih Srpskih Predaka, čijim Darovima opstaje Prestonost Kruševca, Grada Svetoga Cara Lazara.

Dan počinje Molitvom u Hramu koji čeka freskopisanje. Uz novosagrađeni Oltar Sabornog Hrama Svetoga Đorđa, kao Radost na radost je, jednostavnost i svevremenost krunskog eparhijskog zdanja – Doma narodnog i Doma Episkopa, čije se uređenje privodi kraju.

Snimci Episkopovog i Doma Narodnog – kao blagoslov za dostojanstven život – da budemo ljudi.

Rekonstrukcijom i dogradnjom starog crkvenog doma, zgrade s kraja 19. veka, do Eparhijskog dvora koji izgledom i Duhom nalikuje staroj srpskoj kući i najlepšim svetogorskim manastirima.

550 metara kvadratnih službenog prostora, za Dom Duhovnog Oca, Episkopa kruševačkog dr Davida Perovića, za diplomatske i prijeme zvaničnika, Trpezarija u kojoj će se čitatti Psaltir i Žitija Svetih, i velika Biblioteka za više hiljada knjiga, uz koju – po Želji Episkopa stoji Paraklis, mala Crkva pri Eparhijskom Dvoru.

Slede nedelje pažljivije posvećenosti duhovnoj i telesnoj disciplini, od kojih je Ljubav prema bližnjima kao Ljubav prema Stvoritelju – isto što i disanje. Kao i Molitva i njen delatni vid – činjenje dobrih dela, potom – uzdržavanja od masne hrane, sve to radi postizanja sklada unutrašnjeg i vidljivog života, kome Hristos daje smisao.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply