Emisija na RTK Svetosavska bašta, Sveta loza Nemanjića tema emisije

Sveta_loza_Nemanjića

Svetosavskim i Sveto-Simeonovskim Akademijama obeležavaju se duhovni svetionici Srpskog Pravoslavlja, Sveti Sava i Stefan Nemanja, u monaštvu Sveti Simeon Mirotočivi. U srpskim svetinjama na čelu sa Srpskom Carskom Lavrom Hilandarom, molitva ne pestaje, a u čast sutrašnjeg Praznika – Svetoj Lozi Nemanjića – posvećena je „Svetosavska bašta“ Televizije Kruševac koja je na našem Programu, od 18.30, na Dan Svetog Simeona Mirotočivog. Repriza „Bašte“ je nedeljom od 7.30.

Sveta_loza_Nemanjića

– Biti svetosavac danas, znači biti onoliko savremen koliko je to Sveti Sava u svoje vreme bio.Svetosavlje je vrhovni princip, životvorni princip i sila naše duše, naše istorije, našeg naroda i našeg čoveka. Ono je, kaže Ava Justin Popović – duša naše duše, srce našeg srca, život našeg života.

Hilandar, Studenica, Žiča, Mileševa, Sopoćani, Gračanica, Banjska, Visoki Dečani, Đurđevi Stupovi… – duhovne svetionike Srbiji su podarili Sveti Nemanjići. Ostavili su nam zavet svetosavski, da po njemu živimo i budemo ljudi. Krenuli smo, zato, po blagoslove. Po saznanje. Po Istinu. Dobili mnogo više. Da sve bude Gospodu milo i ugodno, držimo se standarda profesije, i obraza, kako nas podučava Sveti Vladika Nikolaj Velimirović. Ostrvo ljubavi na medijskom nebu, „Svetosavsku baštu“ ispunjavamo, evo već 12 godina, najfinijim svetosavskim nitima, kadrovima iz svih Sveto-Nemanjićkih Svetinja…

„Da ne budem sam u Raju, Gospode…kako moli za nas Sveti Vladika Žički. I da u svakom čoveku pronađemo mali raj. Radi pronalaženja nacionalnog identiteta. Prepoznavanja. Čuvanja. Negovanja. Povratka korenima, radi pokajanja, preumljenja, preobraženja…Živog života, kome Hristos daje smisao.

– Svetoj Lozi Nemanjića, koja je Srbiji dala 11 vladara, duhovnu svetlost i najlepše zadužbine – posvećena je Svetosavska bašta Televizije Kruševac koja je na Programu na Dan Stefana Nemanje, u monaštvu Svetog Simeona Mirotočivog 26. februara od 18.30.

Gost emisije je Arhijerejski namesnik lazarički Otac Dragi Veškovac.Najlepše i krunsko pitanje gostu-Prijatelju – jeste – kako dostojno zablagodariti Gospodu za sve, i kako sačuvati Darove naših Predaka – kojima se odlikuje Sveta Loza Nemanjića, koja i u 21. veku – izistinski Rađa, Preporađa i Daruje nove ljude, graditelje i stvaraoce.

Izvor: RTK

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply