Ekologija na Jastrepcu a robotika u Trsteniku: Na teritoriji Rasinskog okruga će biti izgrađena dva centra za usavršavanje talenata

Ekologija na Jastrepcu a robotika u Trsteniku: Na teritoriji Rasinskog okruga će biti izgrađena dva centra za usavršavanje talenata

Cilj je da Srbija do 2030. bude spremna za izazove industrijske revolucije 4.0
 Detalj iz "Mikroelektronike" Foto S. Babović

Detalj iz „Mikroelektronike“ Foto S. Babović

TOKOM sastanka ministra prosvete Mladena Šarčevića sa predstavnicima lokalnih samouprava i fabrika u Kruševcu i Trsteniku, dogovoreno je da na teritoriji Rasinskog okruga budu otvorena dva centra za usavršavanje mladih naučnika.

Trsteničani očekuju da se u starom pogonu „Mikrolektronike“, u okrugu „Prve petoletke – Namenske“, otvori Centar za robotiku i veštačku inteligenciju, dok bi Kruševljani na Jastrepcu, uz podršku korporacije „Trajal“, mogli da dobiju Centar za ekologiju.

– Centri izvrsnosti su tematski osmišljeni da budu deo regionalne mreže, a za mesec dana će biti otvoren prvi od njih, koji će se u Beogradu oslanjati na naučni potencijal tamošnjeg univerziteta – istakao je ministar Šarčević.

Trstenik će, tako, zbog odličnog geografskog položaja, umrežavati naučenike sa univerziteta u Nišu i Kragujevcu, a podrška će biti ovdašnja industrija, te Tehnička i Visoka škola strukovnih studija.

– Centar za robotiku će naučnicima predstavljatti još izvesniju budućnost, tim pre što su „Petoletkine“ fabrike oduvek prednjačile po primenjivanju novih tehnologija. Učenici iz čitave Srbije će moći da se obučavaju kod nas, a biće mesta i za zainteresovane za prekvalifikaciju, te dodatno usavršavanje – kaže prvi čovek Trstenika Aleksandar Ćirić.

Zaključujući da će Srbija u potpunosti biti spremna za sve izazove industrijske revolucije 4.0, ministar Šarčević je precizirao da je među tri centra za ekologiju Jastrebac prepoznat kao lokacija za bazično izučavanje zagađenja vazduha, dok će se opasnostima po vode, odnosno zemljište baviti centri u Sremskoj Mitrovici i Zasavici.

Šarčević i Ćirić (u sredini) sa saradnicima

STRATEGIJA

REGIONALNA mreža takozvanih centara izvrsnosti podrazumeva da će tokom naredne decenije biti izgrađeno čak 20 takvih punktova – kao deo Strategije obrazovanja i nauke do 2030, koja će biti predstavljena kroz set platformi posvećenih različitim nivoima školovanja.

Naslovi.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:846721-Ekologija-na-Jastrepcu-a-robotika-u-Trsteniku-Na-teritoriji-Rasinskog-okruga-ce-biti-izgradjena-dva-centra-za-usavrsavanje-talenata

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply