Dve rođene sestre obe vojnici!

Sanja Gašić i Vanja Gajić

Sanja Gašić (32) i Vanja Gajić (28) jedinstven slučaj u jedinicama Vojske Srbije. Obe u sastavu elitnog 246. bataljona ABHO u Kruševcu. Njihov otac kaže: „Nemam sina, a obe ćerke sam ispratio u vojsku“

 Sanja Gašić i Vanja Gajić

Sanja Gašić i Vanja Gajić

KRUŠEVLjANKE Sanja Gašić (32) i Vanja Gajić (28) su prve rođene sestre u istoriji 246. bataljona ABHO. Starija Sanja je vodnik, prva žena podoficir u Garnizonu Kruševac i komandir Odeljenja u vodu ABHO za izviđanje u trećoj četi, dok je mlađa, Vanja, razvodnik i dekontaminator druge čete ovog elitnog bataljona Vojske Srbije, čije je sedište u Kruševcu.

– Obe smo završile Srednju hemijsko-tehnološku školu sa odličnim uspehom, a potom i diplomirale sa desetkom na Visokoj hemijsko-tehnološkoj školi u Kruševcu, tako da imamo zvanje strukovnog inženjera – priča za „Novosti“ komandir Sanja Gašić. – Jedina razlika je što se Vanja školovala za zaštitu životne sredine, a ja za inženjera hemijske tehnologije.

Sanja je nakon diplomiranja 2006. godine počela da traži posao u struci. U novembru naredne godine raspisan je konkurs u 246. bataljonu ABHO. Bila je među prvim devojkama koje su se usudile da obuju vojničku čizmu. Napredovala je vrlo brzo.

– Stupila sam na dužnost 7. aprila u izviđačkom vodu druge čete i tu radila do prošlog decembra – otkriva nam vodnik. – Pretpostavljeni su prepoznali moj savestan trud i zalaganje. Od juna 2014. godine krenula sam na usavršavanje (liderski, osnovni, metodičko-didaktički kurs). Postala sam i instruktor obuke. Promovisana sam u podoficira 20. novembra 2015. godine i 1. decembra postavljena na dužnost komandira Odeljenja.

I dok se komandir Sanja Gašić priprema za viši kurs za podoficire, dotle je njena sestra Vanja Gajić prati u stopu.

TRADICIJA DVE rođene sestre ističu da im je čast što su pripadnice 246.bataljona ABHO, koji neguje nasleđe Barutanskog bataljona, prve regularne jedinice protivhemijske zaštite formirane po Uredbi ministra Vojske i mornarice stare Kraljevine iz 28. septembra 1932. godine. Bataljon je u sastavu Kopnene vojske, jedinstven po zadacima. Smešteni su u kasarni „Car Lazar“ i na Vojnom kompleksu „Ravnjak“.

– Oduvek mi je sestra bila idol i znala sam da neću napraviti grešku – priča za „Novosti“ razvodnik Gajić. – Od prvog dana škole su umeli da mi kažu da moj cilj treba da bude da postanem dobar učenik makar koliko i ona. I uspela sam.

Pre nego je i ona obukla vojničku uniformu, Vanja, rođena Gašić, udala se i rodila ćerku Ninu. Četvorogodišnja devojčica nije još svesna da su joj roditelji – vojnici, jer je u vojsci i Ninin tata – Ivan Gajić.

– Ćerka je mala da razume, ali vrlo brzo će shvatiti koliko važan posao radimo – ističe razvodnik Vanja Gajić. – Više puta sam konkurisala za radno mesto u vojsci, jer uniformu volim odmalena, kao što volim red, rad i disciplinu. Radim od 3. avgusta 2015. godine kao vojnik po ugovoru i velika želja mi je da ostanem u bataljonu.

Vanja se obučavala za specifičan posao dekontaminatora. Zadaci koji se ispunjavaju u teškim, masivnim odelima, pod zaštitnom opremom i zaštitnim maskama vrlo su zahtevni za oba pola.

– Obučeni smo da reagujemo u akcidentima, vanrednim situacijama koje podrazumevaju hemijsku, biološku, radiološku opasnost, ali i na pružanju pomoći stanovništvu, kao što je to bio slučaj 2014. godine u velikim poplavama, kada je bataljon radio na asanaciji terena – predočava nam mlađa sestra.

Sestre u krugu kasarne 246. bataljona ABHO u Kruševcu

Vodnik Sanja Gašić podvlači da je pravedan komandir koji razume vojnike jer je i sama bila deo stroja. Obe sestre poručuju da se u vojsci poštuje rodna ravnopravnost. Od iskusnih vojnika su učile, „vršnjaci“ su im takođe bili podrška.

– Posao od nas zahteva da budemo i u odličnoj fizičkoj kondiciji, spremne za dežurstva i reagovanje – kažu nam na rastanku dve Kruševljanke u uniformi, dok ponosno pokazuju amblem bataljona 246.ABHO na desnom rukavu.

 

RODITELjI

VODNIK Sanja Gašić podvlači da su njoj i sestri presudan oslonac u živitu bili roditelji, Radivoje i Dragica, koji uopšte nisu iz vojničke priče. Imali su razumevanja i vere u odluke ćerki.

– Naš otac ima običaj da kaže: „Nemam sina, a obe ćerke sam ispratio u vojsku“ – priča kroz smeh razvodnik Vanja Gajić.

 

Izvor: Novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:613909-Rodjene-sestre-u-vojnoj-uniformi

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply