Dve protivgradne rakete pale na kuće kruševljana

U fabrici „Poliester” iz Priboja ne kriju da dve njihove protivgradne rakete u kruševačkom kraju nisu eksplodirale u oblacima, ali će tek istraga utvrditi da li je bilo propusta u rukovanju i upotrebi na lansirnim rampama

Kuća Ilića u Kruševcu na koju je pala protivgradna raketa

Policijska uprava u Kruševcu oglasila se juče zvaničnim saopštenjem za javnost, kojim objašnjava pad dve protivgradne rakete na jednu kuću i jedan ekonomski objekat.

Nadležni organi su ustanovili da nije bilo propusta na lansirnim stanicama prilikom ispaljivanja, ali su rakete, ipak, eksplodirale prilikom udara u građevinske objekte na zemlji, napravile izvesnu materijalnu štetu, ali i nematerijalnu, kažu ljudi koji su pretrpeli ogroman strah iako, srećom, nije bilo povređenih.

Jedna protivgradna raketa se pre dva dana, oko sedamnaest sati, obrušila na kuću Branislava Ilića, u Ulici topličkih partizana, u naselju Bare u Kruševcu. Probila je krov, pa eksplodirala u potkrovlju.

Sin vlasnika kuće Radovan Ilić minut pre udara napustio je potkrovlje i sišao na sprat. Potkrovlje je ostalo puno gelera, ili delova rakete, koje su nešto kasnije odneli policijski inspektori.

– Evo, pogledajte. Plastičnim kesama sam zatvorio ovu rupu. Ovde se vidi da je i greda oštećena. Vide se i udari rikošeta, a, eto, još ima sitnih delova u potkrovlju. Nešto sam sređivao i kao da sam predosetio i izašao dva minuta pre udara rakete. Eksplozija je bila tolika da je i komšiji otpao oluk sa kuće – kaže Radovan Ilić.

Druga protivgradna raketa pala je na jedan ekonomski objekat u selu Donja Omašnica kod Trstenika.

„U oba slučaja je ispoštovana propisana procedura prilikom ispaljivanja raketa. Nije bilo propusta u rukovanju i upotrebi. Uzrok štete na oba objekta je tehnička neispravnost raketa, odnosno izostanak samolikvidacije kontejnera rakete tokom leta u vazduhu”, kaže se, pored ostalog, u saopštenju Policijske uprave u Kruševcu. Uviđaj su, po odobrenju Osnovnog javnog tužilaštva, izvršila ovlašćena službena lica i pripadnici Odeljenja za vanredne situacije PU Kruševac.

Policija ne navodi ime proizvođača protivgradnih raketa koje su pogodile građevinske objekte na zemlji. Vlasnici tih objekata su, međutim, videli da je to „Poliester” iz Priboja.

U toj fabrici ne kriju da dve njihove protivgradne rakete u kruševačkom kraju, pre dva dana, nisu eksplodirale u oblacima, već su pogodile ciljeve na zemlji. Direktor fabrike „Namenska” u „Poliesteru” Osman Ćelović za „Politiku” tim povodom kaže:

– Proizvođačima protivgradnih raketa je, prema standardima, dozvoljeno da imaju do dva odsto odstupanja prilikom eksplodiranja. Po statistici, rađenoj na osnovu upotrebe naših raketa, to je 0,2, a najčešće i 0,002 odsto. Znamo za slučaj u Kruševcu i Omašnici kod Trstenika, zbog čega će naši stručnjaci ovih dana proveriti sve okolnosti prilikom lansiranja tih raketa, pa ćemo se tada izjasniti. O ovom slučaju mejlom ćemo vam poslati i zvanično objašnjenje.

Kako su u javnosti počela nagađanja da se, možda, radi o „Trajalovim” protivgradnim raketama, načelnik Policijske uprave u Kruševcu Miljan Petrović kategorički odbacuje takve spekulacije, ističući da „Trajal” nije proizvođač raketa koje su pale na objekte na zemlji.

– Ako oštećeni građani žele da zvanično dobiju ime proizvođača tih protivgradnih raketa, potrebno je da podnesu zahtev i mi ćemo ih zvanično o tome obavestiti – kaže Petrović.

Što se tiče „Trajala” i njegove proizvodnje protivgradnih raketa, generalni direktor Miloš Nenezić o tome kaže:

– Naši stručnjaci ne znaju kako se to dogodilo sa raketama koje su promašile cilj. Ako kažete da je to „Poliester” – Priboj, mi znamo da se radi o solidnom proizvođaču, ali treba videti kako je izvršeno lansiranje. Što se naših protivgradnih raketa tiče, one su „mercedes” među tim raketama. Nije reklama. Ozbiljno to kažem, jer nijedna naša raketa prošle i ove godine nije promašila cilj. Evo, ove nedelje ćemo izvesti kontingent od 800 protivgradnih raketa u Hrvatsku.

Protivgradne rakete, inače, na osnovu javnog tendera, nabavlja Hidrometeorološki zavod Srbije. Oštećeni iz Kruševca i Omašnice će, kažu, najverovatnije podneti zahtev za nadoknadu štete od proizvođača, ili Hidrometeorološkog zavoda, a ako se ne dogovore, uslediće sudske tužbe.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply