Duplo više sireva u Eko Mlaku iz Kaonika

“Eko-mlek” iz Kaonika nastavlja uspešan posao i u 2013. godini

Porodica Jovanović je od 1990. godine u mlekarskom biznisu, a od male zanatske manufakture u selu Kaonik kod Kruševca, postali su najveća mlekarska kuća u ovom delu Srbije sa oko 800 kooperanata u Rasinskom okrugu.

Najnovija investicija kompanije “Eko-mlek” je otvaranje novog pogona u koji je do sada uloženo oko 1,8 miliona evra.

U 2013. godini, kažu, nastaviće sa investicijama kako bi napravili mlekaru po evropskim standardima. Novootvoreni pogon je smešten u 4.000 kvadrata.

– U naredne dve godine kapacitet prerade mleka biće 100.000 litara u smeni, a planiramo da kasnije utrostručimo preradu – kaže Perica Jovanović, vlasnik kompanije, koja je podršku za investiciju dobila i od Razvojne banke Nemačke.

U mlekari radi 80 zaposlenih, ali sa uvećanjem proizvodnje, planiraju da uposle još najmanje toliko radnika. Kaonička mlekara je u starom objektu prerađivala i po 50.000 litara mleka dnevno, ali je menadžment kompanije odlučio da usavrši proizvodnju.

Prošle godine, mlekara je predložena za inovativnu investiciju, za prestižno priznanje AUREA 2012, koje se odnosi upravo na izgradnju pogona koji treba da uštedi energiju i do 80 posto. Surutka bi direktno iz mlekare odlazila do farme svinja, služila im za prehranu, a odatle zajedno sa otpadom, distribuirirala u drugi pogon gde bi se dobijao gas.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede koji su uoči novogodišnjih praznika posetili mlekaru ističu da je važno što kaonička kompanija neposredno obezbeđuje posao za još 1.000 poljoprivrednih gazdinstava duž Ribarske reke i oko Aleksinca. Tako i mladi sve više ostaju na selu, jer posla ima.

 

Eko-Mlek BRENDOVI

U MLEKARI pre svega proizvode polutvrde punomasne i polumasne sireve. Poznati su po kačkavalju, starolaninskom punomasnom belom siru, ali i mocareli, dimljenom kačkavalju, i najprodavnijem proizvodu pica siru, kojeg ima i na tržištima u regionu.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply