DSS kritike na račun vlasti zbog rasipanja narodnih para iz budžeta grada Kruševca, četiri puta manje novca za zapošljavanje u odnosu na novac uložen u zabavne parkove

DSS kritikuje lokalnu vlast u Kruševcu za rasipanje budžetskih sredstava – Odbornici Demokratske stranke Srbije (DSS), jedine opozicione stranke u Skupštini grada Kruševca, tvrde da je u lokalnom parlamentu na delu „silovanje demokratije“.

Kako je izjavila odbornica DSS Marija Janićijević, skupština je trebalo da na trećoj sednici, prema dostavljenom dnevnom redu, odlučuje o 102 tačke, a pred sam početak rada odbornicima je dostavljen materijal za još 13 tačaka.

„Ukupno 115 tačaka, sa 1.900 stranica materijala! Tako obiman dnevni red nemoguće je i zamisliti, a kamoli realizovati u jednom danu, osim ako niste odbornik u Jagodini ili u Kruševcu. Samo u ova dva grada tako nešto je moguće i to za samo nekoliko sati“, rekla je ona.

Janićijević je istakla da odbornici DSS neće pristati na takav način rada te da će u narednom periodu odlučiti kako će vršiti svoje funkcije.

Iz Demokratske stranke Srbije upozoravaju da lokalna vlast u Kruševcu troši novac na projekte koji nisu od vitalnog značaja za građane.

„Na program razvoja turizma u 2019. godini potrošeno je ukupno 126.474.447 dinara ili 1.080.978 evra. Samo za obeležavanje 17 turističkih lokacija u gradu potrošeno je 137.212 evra ili 8071 evro prosečno po lokaciji. Na promocijama turističke ponude potrošeno je 170.575 evra. Na zabavni park ‘Šarengrad’ potrošeno je 657.439 evra a na ‘Avantura park’ na Jastrepcu 104.000 evra“, naglasio je Saša Anđelković, jedan od četvoro odbornika DSS.

Istakao je da je u isto vreme na povećanje broja zaposlenih kroz aktivnu politiku zapošljavanja utrošeno je 169.761 evra, što je približno četiri puta manje od ulaganja u zabavni park.

„Nema podataka koliko se građana zahvaljujući ovom projektu zaposlilo. Za praćenje kvaliteta elemenata životne sredine potrošeno je u 2019. godini 4.700.002 dinara ili 40.170 evra ili 838 evra za jedan set merenja, na kapitalno održavanje srednjih škola nije utrošen ni jedan dinar dok je za funkcionisanje Doma zdravlja potrošeno 4.000,000 dinara ili 34.188 evra, četiri puta manje nego za obeležavanje 17 turističkih lokacija“, dodao je on.

Odbornici DSS zameraju lokalnoj vlasti što je 20.000.000 dinara opredelila za funkcionisanje Gradskog stadiona.

„Postavlja se pitanje na koje radove će se uložiti opredeljena sredstva? Da li će ovaj iznos biti stvarno uložen u stadion ili će biti utrošen na funkcionisanje FK Napredak? Da li FK Napredak plaća naknadu za korišćenje stadiona? I na kraju, kakav je javni interes da grad dodatno ulaže u stadion“, upitao je Anđelković.

U lokalnom parlamentu većinu čine Srpska napredna stranka sa 52 odbornika, koalicija Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija sa osam odbornika, Srpska narodna partija sa dvojicom odbornika i koalicija „Za Kraljevinu Srbiju – Za Lazarev Kruševac“ sa četvoro odbornika.

DSS sa četvoro odbornika jedina je stranka u opoziciji.

Izvor: Novimagazin.rs

Link: http://novimagazin.rs/vesti/dss-kritikuje-lokalnu-vlast-u-krusevcu-za-rasipanje-budzetskih-sredstava

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply