DS Kruševac se podelio – Po pola u Zajedno za Srbiju i Pokret za Kruševac

Dušan Petrović (Beta, arhiva)

Dok je 25 bivših demokrata iz Kruševca rešilo da pređe u stranku Dušana Petrovića, Pokret za promene iz tog grada rešio je da se pridruži Demokratskoj stranci.

Dušan Petrović (Beta, arhiva)

U Kruševcu je formiran Incijativni odbor za osnivanje stranke Dušana Petrovića „Zajedno za Srbiju“, kojem je pristupilo 25 donedavnih članova DS-a iz tog grada.

Član tog odbora Miodrag Đidić rekao je da su odboru, između ostalih, pristupili jedan od osnivača DS-a u Kruševcu Ranka Radonjić i donedavni predsednik Okružnog odbora DS Goran Krasić.

Prema njegovim rečima, Zajedno za Srbiju je do sada pristupnicama u Kruševcu podržalo 180 ljudi, od kojih je devedeset odsto bivših članova Demokratske stranke.

„Cilj je da u buduću stranku ‘Zajedno za Srbiju’ ulaze ne samo bivši članovi DS, već i ljudi koji se do sada nisu bavili politikom, a žele da podrže naš program“, kazao je Đidić, koji je bio poslanik i odbornik DS.

On je najavio i da bi za dvadesetak dana u svim opštinama Rasinskog okruga trebalo da budu formirani inicijativni odbori za osnivanje stranke Zajedno za Srbiju.

Đidić je podsetio da je decentralizacija Srbije okosnica programa te stranke i dodao da je glavni razlog što je napustio DS taj što tu ideju nije mogao da sprovede.

Đidić je kazao i da će ubuduće u lokalnom parlamentu on i Goran Krasić biti odbornici Zajedno za Srbiju i da očekuje da neće biti jedini, ali nije precizirao ko će im se od doskorašnjih stranačkih kolega pridružiti.

Pokret za promene se pridružuje DS-u

I dok neki Kruševljani napuštaju DS, drugi su rešili da se pridruže toj stranci. Naime, kruševački Pokret za promene, koji je na lokalnim izborima osvojio najveće poverenje građana, pridružiće se Demokratskoj stranci.

Kako je najavljeno iz DS-a, sporazum između ove dve partije, sutra će zvanično potpisati predsednik demokrata Dragan Đilas i lider Pokreta dr Branislav Katančević.

Spajanje Pokreta za promene sa Demokratskom strankom, iz koje je Katančević isključen pre tri godine, u Kruševcu otvara pitanje opstanka koalicije, jer se ova grupa građana, sa najvećim brojem osvojenih glasova, nalazi u vlasti.

Kako je Tanjugu ranije kazao poverenik gradskog odbora DS-a Danilo Bašić, ova partija “spajanjem prihvata činjenicu da će biti deo vlasti”, međutim u Srpskoj naprednoj stranci, iz koje dolazi gradonačelnik Kruševca, kažu da ih je “velika količina ljubavi između novih starih partnera iznenadila”.

“Ne bih da komentarišem unapred, dok se ne dogodi potpisivanje, ali mogu da kažem da mi sa Demokratskom strankom nemamo koalicioni dogovor”, rekao je Tanjugu gradonačelnik Bratislav Gašić, inače potpredsednik SNS-a.

On je dodao da to nije izborna volja građana za koju se, kako je istakao, zalaže predsednik DS-a Dragan Đilas u Beogradu. “Mi ćemo razgovarati sa koalicionim partnerima i nakon konsultacija sa centralama naših partija imaćemo jasan stav o tome”, kazao je Gašić i dodao da bi taj stav mogao biti poznat već početkom iduće nedelje.

Od 70 odbornika, vlast u Kruševcu čine SNS (19), Pokret za promene (17), SPS-JS (14), DSS (6). DS je do sada imala 12 odbornika u skupštini grada i uz dva odbornika Ujedinjenih regiona Srbije je u opoziciji.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply