Društvo namćora, ugursuza i baksuza uručilo deci poklone!

Slava i zabava baksuza 1941. godine

Društvo namćora darivalo klinceTradicija kruševačkog udruženja ugursuza „Dobra narav“ živi od 1926. Od priloga članova, odećom i obućom za Vrbicu obradovali 35 dece. U prvim godinama postojanja, „baksuzi“ simbolično oblačili trinaestoro dece

 Slava i zabava baksuza 1941. godine

Slava i zabava baksuza 1941. godine

 

ČLANOVI jedinstvenog Humanog društva baksuza, ugursuza i namćora „Dobra narav“ uspeli su da sačuvaju tradiciju darivanja malih Čarapana započetu davne 1929. godine. Od priloga sakupljenih na dobrotvornoj večeri koja se, po običajima udruženja, održava devetog utorka posle Božića, kupili su odeću i obuću za 35 kruševačkih đaka. Mališanima su u Domu učenika srednjih škola „Pane Đukić Limar“ uručili paketiće, poštujući srpsku tradiciju koja nalaže da se deca „udese“ za Vrbicu.

– Nastavljamo misiju naših osnivača. Deca su ovoga puta sama birala odeću i obuću. Kupili smo im cipele, patike, pantalone, haljine, bermude, suknje, haljine, dukserice i majice, a neko je odabrao i trenerku – priča, za „Novosti“, Zvonko Rajković, dugogodišnji predsednik društva, čiji je otac Rade Rajković bio jedan od obnavljača rada udruženja 1987. godine. – Krizu oseća i naše društvo, jer je bilo godina kada smo uspevali da obradujemo i po 80 najmlađih Kruševljana, jedne godine i njih 120. Ipak, važno je da ne prekinemo osnovnu ideju udruženja.

U prvim godinama postojanja, „baksuzi“ su simbolično oblačili trinaestoro dece, ali je s vremenom društvo raslo po članstvu i novca je bilo dovoljno da oblači i veći broj učenika. Među poslednje darivanom decom mnogi su osvajači republičkih nagrada, đaci generacije i „svetosavci“. „Naravlije“ tesno sarađuju s nastavnicima i pedagozima osnovnih škola, odakle im šalju dobre učenike kako bi dobili poklone. Jovana Petrović, učenica osmog razreda Osnovne škole „Dositej Obradović“, ponela je iz „Limara“ veliki paket.

– Izabrala sam baletanke, farmerice i dve majice – oduševljena je Jovana. – Stvarno smo dobili lepe poklone!

Blizu 200 najupornijih „namćora“ sasvim sami uspevaju da donesu radost mališanima uoči Lazareve subote. Ne primaju nikakvu pomoć iz gradskog i republičkog budžeta, niti iz nekih drugih izvora.

Darovi su mališanima uručeni u Domu učenika srednjih škola „Pane Đukić Limar“

– Prikupimo sredstva na humanitarnoj večeri i tim prilozima pomažemo deci – kaže, za „Novosti“, Milenko Matković, direktor Doma „Limar“ i dugogodišnji član Društva „Dobra narav“. – Ulaznica za zabavu koja je organizovana 8. marta koštala je 2.100 dinara, ali se 500 dinara izdvajalo za poseban fond kojim se pomaže ugroženoj deci.

A sakupljanje sredstava za odeću i obuću je posebna priča. „Ugursuzi“ imaju kodeks ponašanja na zabavi gde se prikuplja novac, a upravo im neobična pravila služe da dođu do potrebnog budžeta za potonju pretprazničnu kupovinu. U početku na proslavi sede tako što okrenu jedan drugome leđa i ćute izvesno vreme. Ko progovori, mora da plati, jer tako glasi najvažnije pravilo nesvakidašnje družine. Prvo kolo koje zaigraju bude „Naopako“ ili „Baksuzno kolo“, jer im tako nalaže „namćorija“. Pored kola, igra se i lutrija. I ova pravila ustanovljena su na Svetog Tomu pre 87 godina.

Naopako: Ovako baksuzi igraju kolo

DEVETI UTORAK OD BOŽIĆA

Dan kada „naravlije“ sakupljaju novac na dobrotvornoj zabavi, deveti utorak od Božića, poznat je u srpskoj tradiciji kao najbaksuzniji u godini, pa su domaćice izbegavale da na taj dan šiju odela, jer „to odelo metak traži i pogađa“. Radilo se samo u bašti. Članovi Društva „Dobra narav“ odlučili su još tridesetih godina 20. veka da tog dana slave kako bi oterali maler.

OSNIVAČI BOMBONDžIJE I OPANČARI

– Prvi članovi društva bili su advokati, apotekari, profesori, bombondžije, voskari, opančari, pinteri, fijakeristi, koji su se sastajali u pivnici „Takovo“ i redovno pomagali siročićima sve do 11. marta 1941. godine – prisećaju se istorije „baksuzi“ dobrog srca. – Prećutno su zabranjeni posle Drugog svetskog rata, da bi 1987, na inicijativu dr Dobrivoja Bobe Lisinca, i uz pomoć viđenijih Kruševljana, obnovili humanu misiju.

Izvor: Novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:601917-Drustvo-namcora-darivalo-klince

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply