Dragiša Binić intervju – političari i sport

Dragisa Binic jutjub Dragiša Binić: Političari ulaze u sport iz interesa, a sportisti u politiku iz ideala

Sport i politika. Dva neraskidivo vezana pojma. Dok se političari lako „snalaze“ u sportskim vodama, majstori sa terena brzo nestaju u vrtlogu politike. Tamo vladaju neka druga pravila.

Dragisa Binic jutjub Dragiša Binić: Političari ulaze u sport iz interesa, a sportisti u politiku iz ideala

Dragiša Binić

Nekadašnji golgeter Crvene zvezde, svojevremeno narodni poslanik, Dragiša Binić smatra da su sportisti ulaskom u politiku unapred osuđeni na propast i poručuje im da beže što dalje od politike.

– Odgovorno tvrdim da sportisti ne mogu da uspeju u politici. – izričit je nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i tvrdi:
– Tamo vladaju drugi zakoni. Političari ulaze u sport zbog interesa, ili da naprave ime jer ih pre toga nije poznavala ni uža rodbina. Sportisti ulaze u politiku iz časnih namera, sa željom, da kao na sportskom polju, rešavaju probleme koji muče ovaj napaćeni srpski narod.

Političari takve ne žele. Za govornicom oči da izvade jedan drugom, pred milionskim televizijskim auditorijumom, dok u restoranu, kad se ugase kamere, sede zagrljeni i uz jelo i piće maste brkove, i ugovaraju biznis. U vreme mog mandata hteo sam da umrem od muke kad su ukinuli Ministarstvo za sport, sa izgovorom da druga strana ne pobedi. Nisam mogao da pronađem sebe među takvim ljudima, i ne bih preporučio nikom od sportista da se bave tim „namazanim“ poslom. – smatra popularni Bina.

Po njegovom mišljenju za razliku od sporta u politici caruje Makijevelistička teorija „Cilj opravdava sredstvo“.
– U sportu moraš da pobeđuješ da bi došao do vrha. U politici, da bi uspeo, trebaš da lomiš kičmu svima i da gaziš sve pred sobom, bez obzira na žrtve. Njima ništa nije sveto. Bože kakav je to soj ljudi – zaključio je Dragiša Binić.

Reči nekadašnjeg golgetera Zvezde, dobijaju potvrdu u praksi, gde su brojni sportski asovi bili žrtva političkih igara.

Liberijac Žorž Vea, jedan od najboljih fudbalera sveta, koji je slavu stekao u dresu Milana, u oktobru 2005. godine, izgubio je u na predsedničkim izborima, u drugom krugu, od Elene Džonson. Kralj fudbala Pele, bio je ministar sporta Brazila. Taj posao kratko je obavljao i Ziko. Oleg Blohin, najbolji igrač Evrope, bio je poslanik Komunističke partije u ukrajinskom parlamentu.

Mark Vilmots, bivši belgijski reprezentativac, kratko vreme je proveo u Senatu. Taribo Vest, nekadašnji fudbaler Partizana, bio je kandidat za guvernere jedne od provincija u njegovoj zemlji.

Od naših sportista, Dragan Pantelić, nekadašnji golman Radničkog iz Niša, kratko je proveo u poslaničkoj klupi. Zoran Simović, reprezentativničuvar mreže SFRJ, „grejao“ je odborničku klupu u Kruševcu. Vladan Lukić, nekadašnji fudbaler Zvezde, takođe je bio odbornik u Sopotu. Najbolja srpska rukometašica Svetlana Kitić bila je poslanica u srpskom parlamentu.

U poslednjem sazivu Vlade bili su rukometaš Predrag Peruničić,i bokser Nenad Borovčanin, obadvojica Državni sekretari i vaterpolista Vanja Udovičić, kao Ministar sporta i omladine. Da li će u novom sazivu zadržati mesta, ili će poput mnogih“pasti u zaborav, ostaje da se vidi.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply