Dragan Azdejković, direktor toplane u Kruševcu, podneo ostavku iz moralnih razloga

Nakon velikih problema sa grejanjem Dragan Azdejković “iz moralnih razloga” rešio da odstupi sa čela Gradske toplane

 foto: S. Babović

KRUŠEVAC – DRAGAN Azdejković direktor JKP Gradska toplana u Kruševcu podneo je ostavku na tu funkciju, saopštio je danas, sada već bivši rukovodilac, navodeći da će pomoći toplani u tranzicionom periodu. Svoju odluku, kako navodi za “Novosti” predočio je gradonačelnici Jasmini Palurović. Dodaje da ostavku podnosi kao moralni čin zbog svega što se dešavalo u januaru.

– Na početku grejne sezone sam rekao da ćemo imati dosta problema sa kotlovima i ništa nisam slagao – naglašava Dragan Azdejković. – Rekao sam da ćemo učiniti sve napore da u rekordnom roku otklanjamo probleme i mi smo osim 12. januara, svaki put u okviru 24 sata probleme i otklanjali. Zahvaljujem se svim ljudima iz toplane koji su sve radili kako bi građani imali grejanje.

Azdejković dodaje da potpuno razume da je teško kada u stanovima nema adekvatne temperature, ali da je ovde na delu početak kampanje protiv gradske toplane. Navodi da je aktuelna rukovodeća garnitura u toplani nasledila šest miliona evra kredita, dok je prihod iznosio pet miliona.

– Ovo dobija oblik neke političke borbe, ja u politici nisam pet godina i ne želim da više učestvuje u ovome – kaže Azdejković. – Najviše me pogađa da ti koji su najglasniji u kritikama na račun toplane, jesu u stvari najodgovorniji za ovo stanje. Ti ljudi su doveli toplanu 2012. godine na rub propasti i bili spremni da je privatizuju. Došli smo u firmu koja nije imala gram uglja, sa gubicima u sistemu od 900 kubika vode, dok smo uz pomoć KFV incvesticija uspeli da svedemo gubitke ispod 200 kubika.

Direktor u ostavci navodi da je zbog problema u grejanju doneta odluka da se računi smanje do 20 posto. Naznačava i da su dugovanja za račune u decembru iznosili 36 miliona dianra, a da je uplaćeno samo 16 miliona dinara i da sada toplana ima problem tekuće likvidnosti. Azdejković kaže niko nije pokrivao dugove toplane, a da se pre godinu i po dana zahvalio Bratislavu Gašiću za pomoć prilikom dobijanja 30 miliona dinara iz republičkog budžeta za nabavku energenata.

UMANjENI RAČUNI

JANUARSKI računi za grejanje u Kruševcu će biti obračunati u skladu sa realnom isporučenom toplotnom energijom, a JKP „Gradska toplana“ se na ovaj potez odlučilo zbog toga što je u noći između 19. i 20. januara ponovo procurio jedan od dva glavna kotla, pa je snabdevanje oko 5.000 korisnika normalizovano tek uveče.

S obzirom na to da se radi o četvrtom kvaru, sa umanjenjem iznosa na računima se saglasila i Gradska uprava koja je osnivač pomenutog JKP.

Nažalost, grejanje u Kruševcu i dalje nije na zadovoljavajućem nivou, a korisnicima je slaba uteha to što sada već bivši direktor Dragan Azdejković tvrdi da stručne službe „Gradske toplane“ svakodnevno kontrolišu temperaturu u stanovima koja, po njegovim rečima, u 95 odsto slučajeva zadovoljava ono što je propisano!

 

REŠENjE

REŠENjE za bolje grejanje u Kruševcu najverovatnije će biti nađeno izradom malih kotlarnica koje bi trebalo da podrže distribuciju tople vde na rubnim delovima grada. Dragan Azdejković kaže da će gradonačelnica uskoro formirati tim koji će zajedno sa novim direktorom početi da radi na tom projektu.

KVAROVI SKORO REDOVNI

NAJMANjE pet puta dolazilo je ove sezone do većih kvarova, odnosno curenja jednog od dva kotla na centralnom toplovodnom izvoru zbog čega je više od 5.000 korisnika Gradske toplane imali slabije grejanje, a o čemu su “Novosti” redovno pisale. U toplani navode da su njihovi kotlovi iz 80-ih godina, a da su reparirani 1999. godine. U Srbiji su, uveravaju, najstariji.

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:772948-Direktor-toplane-u-Krusevcu-podneo-ostavku
Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply