Donešene prve presude protiv vrtića zbog nezakonite naplate!

obdanište, vrtići, vrtić

Preplaćeni vrtići u Beogradu, Kruševcu, Kraljevu itd, a nadoknada? Roditelji u Beogradu koji su preplaćivali vrtiće bore se za povraćaj novca, odnosno obeštećenje. Kragujevac vraća pare roditeljima. Takođe i kruševljani podneli tužbe.

obdanište, vrtići, vrtić

 

Vest iz Kragujevca da će roditelji, koji su preplaćivali boravak dece u obdaništima, biti obeštećeni, ponovo je aktuelizovalo ovo pitanje na nivou cele Srbije. Posebno kada je reč o Beogradu.

Godinama unazad roditelji u Beogradu (i ne samo u Beogradu, već i u Subotici, Kragujevcu, Kruševcu, Nišu, Pančevu…) su za boravak dece u vrtićima plaćali između osam i deset hiljada dinara mesečno. To je bilo mnogo više u odnosu na druge gradove u Srbiji.

 

Od aprila 2010. do početka 2015. godine, roditelji su vrtić umesto 2.600 dinara plaćali najpre 8.700, a zatim 9.700 dinara. Od januara 2015. godine je uvedena jedinstvena cena od 5.540 dinara. U Kruševcu je cena bila na tri nivoa, sa najvećim iznosom od 10500 dinara mesečno.

U međuvremenu, roditelji su se samoorganizovali, ili uz pomoć advokata, i traže zadovoljenje pred sudom.

Za razliku od drugih gradova u Srbiji gde bi eventualna odšteta roditeljima bila značajno niža, u Beogradu grubom računicom dolazimo do sume od najmanje 300.000 dinara po detetu (roditelju).

Majka dvojice dečaka sa Novog Beograda, koja je želela da ostane anonimna, rekla nam je da su ona i njen suprug izračunali da su oštećeni ukupno za 300.000 dinara prethodnih godina.

Za obeštećenje oko 4.000 roditelja gradske vlasti u Kragujevcu izdvojile su 100 miliona dinara. Na to ih je podstakao stav Vrhovnog kasacionog suda koji je prošlog meseca utvrdio da roditelji imaju pravo da traže naknadu štete, jer cena boravka dece u vrtićima u pojedinim gradovima nije bila u skladu sa zakonom.

Rok za naknadu štete je tri godine od dana podnošenja tužbe. Naravno, ako roditelji dobiju spor pred sudom.

„Politika“ danas piše da je u Nišu pokrenuto stotinak tužbi, u Leskovcu oko 600 stotina. Jedan roditelj iz Leskovca za dve godine je preplatio vrtić u iznosu od 30.000 dinara, dok je roditeljima u Nišu svakog meseca naplaćivano oko 1.400 dinara više.

Prvostepene presude u Nišu i Leskovcu već su donete, a sada se čekaju pravosnažne odluke, dodaje „Politika“.

 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali u utorak je izjavio da Grad prati slučajeve pred sudom i sudske sporove i da će postupiti onako kako bude rekao sud. U ovom trenutku nema presuda u slučaju roditelja iz Beograda, dodao je Mali.

 

ZAKON O PREDŠKOLSKOM OBRAZOVANJU…

… propisuje da osnivači predškolskih ustanova, odnosno lokalne samouprave, moraju da obezbede 80 odsto sredstava za boravak svakog deteta u vrtiću. „Roditelj, odnosno staratelj deteta učestvuje u obezbeđivanju sredstava za ostvarivanje delatnosti predškolske ustanove, čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave u visini 20 odsto od ekonomske cene po detetu, u skladu sa Zakonom“. Zakon je na snazi od 2010. godine.

 

Autor: mondo.rs

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply