Deponija – akumulacija Ćelije

1 Jezero 1 nn.jpg

Kruševljani su posle prvih poplava krajem aprila, petnaest dana čistili jezero Ćelije od smeća koje se slilo bujicama iz reke Blatašnice i gornjeg toka Rasine. Iz ove akumulacije pijaćom vodom snabdeva se stotinak hiljada žitelja ovog kraja, a Gradska Uprava Kruševac organizovala je niz aktivnosti radi rešavanja problema divljih deponija i otpadnih voda u opštinama Blace i Brus.

1 Jezero 1 nn.jpg

Pre mesec dana sa 28 miliona kubika vode u jezero Ćelije ulilo se i smeće iz bruske i blačke opštine.

Posle borbe sa vodenom deponijom površine 15 hektara, slika je potpuno drugačija. Ribočuvarska služba postavila je na jezeru privremene barijere da bi se otpad lakše sakupljao. Posledica je otklonjena, ali ne i uzrok problema.

Za njihovo sređivanje iz budžeta ove opštine, izdvojeno je četiri miliona dinara, a pojačana je i inspekcijska kontrola.

Od krupnog otpada opasnija su fosfatna i azotna jedinjenja iz pritoka. Ovaj problem je moguće rešiti izgradnjom dva postrojenja za prečićavanje otpadnih voda iz IPA fondova i sredstvima Evropske Unije. Troškove održavanja delili bi korisnici sve tri opštine, što bi uvećalo njihove račune od 2017. godine.

1 Jezero 2 nn.jpg

„Ja bih najviše voleo da imamo mogućnosti da sami finansiramo održavanje i rad tog postrojenja, ali je to jednostavno nemoguće. Nije popularno na lokalnim skupštinama donositi takve odluke gde se izdvajanje građana povećava, ali drugog rešenja nema“, kaže kaže  predsednik opštine Blace Radoje Krstović.

„Mislim da je najbitnije da imamo ispravnu vodu, jer se u Užicu više ne postavlja pitanje kolika će biti cena vode, nego da li će uopšte da je ima“, kaže direktor JKP Vodovod Milutin Tasić.

Ukoliko se uskoro ne postigne dogovor oko izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda na Blatašnici i Rasini, ona će se svakako graditi za nekoliko godina. Prema propisima Evropske Unije ova postrojenja su obavezna na rekama koje se ulivaju u izvorišta za vodosnabdevanje.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply