Dečije odeljenje dobilo nove aparate kao donaciju

Zdravstveni centar Kruševac danas je dobio vrednu donaciju u medicinskim aparatima – dar srpskih iseljenika koji žive u Kanadi. Inicijativu za realizaciju ove humanitarne akcije, odnosno prikupljanja novca za kupovinu aparata, pokrenuli su dr Sanja Savić Kalesoe, vlasnik tamošnje Hiperbarične klinike  i  Dragan Paunović, predsednik Udruženja srba u Vankuveru.

 

Na donaciji  se zahvalila načelnica Dečijeg odeljenja, pedijatar, prim. dr Nevenka Dobričić Čevrljaković, koja je i obrazložila namenu ovih itekako dragocenih i potrebnih aparata.

EKG holter spada u najmodernija medicinska dostignuća kojima se kontinuirano prati srčana aktivnost. Aparat je namenjen 24-časovnoj analizi srčanog ritma, a posebnim diodama je prikačen na telo pacijenta. Monitor za praćenje vitalne funkcije beleži oscilacije krvnog pritiska, brzinu respiracije i količinu absorbovanog kiseonika. Ima mogućnost da date parametre memoriše i prikaže na štampaču.

Inhalatori (tri su danas donirana) imaju primenu prvenstveno u oblasti pulmologije, preciznije u neinvanzivnoj aplikaciji lekova i s obzirom na broj i intenzitet respiratornih oboljenja, veoma je često njegovo korišćenje, naročito kod dečije populacije.

Ukupna vrednost donacije je oko 12.000 dolara, a prema rečima Milice Savić, lekara u penziji i majke dr Sanje Savić Kalesoe, biće samo jedna u nizu, uvažavajući činjenicu da je Savet donatora, odnosno Udruženje naših iseljenika u Vankuveru veoma aktivno i sa postavljenim ciljem ostvarivanja humanitarne misije.

Današnjem uručenju medicinskih aparata prisustvovali su direktor Zdravstvenog centra Kruševac spec. dr Slobodanka Jotić, gradonačelnik Kruševac Bratislav Gašić i zamenik gradonačelnika Siniša Maksimović.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply