Dečija psihijatrija počela da radi u okviru Opšte bolnice u Kruševcu

Prva ambulanta psihijatrije za najmlađe počela da radi u kruševačkoj bolnici

Deca sa psihičkim smetnjama odnedavno ne moraju da putuju u druge gradove kako bi se lečila, jer su otvaranjem ambulante Dečje psihijatrije u bolnici stvoreni osnovni uslovi za rad sa ovom osetljivom grupom pacijenata do 18 godina.

– Tokom četiri godine specijalističkog staža u Beogradu, uverio sam se koliko je puno dece iz kruševačkog kraja bilo na lečenju u dve referentne ustanove, Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i adolescente i Klinika za decu i adolescente pri Institutu za mentalno zdravlje – kaže u razgovoru za „Novosti“ dr Dragan Dronjak, prvi dečiji psihijatar iz Kruševca. – Deca su uglavnom preko psihologa slata na dalje tretmane, a treba čestitati i kolegama iz Službe za psihijatriju koji su u okviru svog rada posvećivali pažnju i najmlađima koliko su mogli.

Kruševac je jedan od prvih gradova bez tercijarne zdravstvene zaštite koji je dobio specijalistu dečje psihijatrije.

– Roditelji zbog slabe materijalne situacije nisu bili u mogućnosti da redovno odvode decu na kontrole, bez obzira na to što je RFZO donekle nadoknađivao troškove – kaže naš sagovornik.

Trenutak za reagovanje dečjeg psihijatra počinje već po navršenoj drugoj godini. Svaki uzrast, dodaje Dronjak, donosi različite probleme. U ranim godinama – razvojne poteškoće u govoru, psihomotorni problemi, dok kasnije dolaze strahovi, aneksioznost, strahovi od odvajanja, škole, obdaništa, te problemi sa kontrolisanjem stolice i mokrenja.

Prvi pacijenti u ambulanti upravo su bila deca koja su se lečila van Kruševca. Članovi porodice sa kojima smo razgovarali ističu da će im dečji psihijatar u gradu gde žive mnogo značiti.

– Lečili smo sina (5) i kod privatnih psihijatara zbog kontrole besa, sve je to dalo razultata, ali situacija mora da se prati redovno, tako da nameravamo da nastavimo lečenje ovde – kaže majka J. J. (49).


ZAKAZIVANjE

AMBULANTA Dečije psihijatrije nalazi se u niskom prizemlju bolničke višespratnice gde rade Služba za psihijatriju i Dečje odeljenje.

Pregledi se mogu zakazivati radnim danima lično ili pozivom na broj 037/414-573 i pre podne, osim ponedeljkom, kada se zakazuje posle podne. Za pregled je potreban specijalistički uput.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply