Deca koja prose u gradu ubuduće pod patronatom Centra za socijalni rad

Efekti koordinirane akcije policije, Centra za socijalni rad i ostalih službi grada Kruševca. Za četiri dana, sa ulice sklonjeno čak 16 mališana mlađih od 14 godina

O čak 16 mališana, mlađih od 14 godina, koliko ih je tokom prethodna četiri dana prosilo na ovdašnjim ulicama, brigu je preuzeo Centar za socijalni rad. Istovremeno, šest odraslih osoba zatečeno u prošnji, po svemu sudeći, „zaradiće“ prekršajne prijave – zbog remećenja Zakona o javnom redu i miru.

– Primećujemo da prosjaka ima više nego prethodnih godina, a ova pojava posebno je uzela maha ispred velikih tržnih centara i u baštama lokala – kaže komandir PU, Zoran Siketić. – Na tim mestima smo i registrovali prosjake tokom protekle sedmice, odnosno minulog vikenda, kada su u zajedničkoj akciji učestvovali Centar za socijalni rad, Gradska uprava, Komunalna policija, Javno tužilaštvo i policija.

Izvesno je, međutim, da je presudno bilo angažovanje Centra za socijalni rad.

– Oduzimanje dece je krajnja mera, a da bi se postupak pokrenuo i pred sudom, potrebno je imati čvrste dokaze o krivičnom delu zloupotrebe deteta radi prosjačenja – ukazuje direktorka Slađana Čabrić. – Nije nam cilj da bilo kome oduzimamo mališane, već ćemo se bazirati na eventualnom podnošenju prekršajnih prijava i preduzimanju mera koje treba da pomognu kako se ove pojave više ne bi ponavljale. Inače, činjenica je i da naši sugrađani pozitivno reaguju na pojačano suzbijanje prosjačenja, jer su akteri ove rabote postajali sve agresivniji.

Inače, tokom poslednja tri meseca, najviše prosjaka registrovano je pored marketa i crkava, ispred zgrade Gradske uprave, ali i u arheološkom parku „Lazarev grad“ – kada naiđu ekskurzije. Nažalost, nisu retke ni pljačke posetilaca ugostiteljskih objekata, a Jovica Vasić, načelnik Komunalne policije, kaže da je među prosjacima čak 90 odsto maloletnika.

Kako god bilo, najmlađi prosjaci – ukoliko se pokaže da su, na bilo koji način, bili zloupotrebljeni, odnosno ako su ih roditelji zanemarili – dobiće utočište u hraniteljskim porodica. S druge strane, gradonačelnik Bratislav Gašić kaže da u Domu za nezbrinutu decu „Jefimija“, te u prihvatilištu za beskućnike, već postoje prostor i kadar za pružanje kompletnih usluga koje su potrebne ljudima sa ulice. Ipak, i on je uveren da većina prosjaka pripada sferi organizovanog kriminala.

 

KAZNE

NOVČANA kazna za prosjačenje, na osnovu Zakona o javnom reud i miru, iznosi do 30.000 dinara, odnosno mesec dana zatvora. Istovetna globa, ili 60 dana boravka iza rešetaka, preti organizatorima prosjačenja ili grupama prosjaka, dok se zanemarivanje maloletnika kažnjava zatvorom i do tri godine.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply