Danas je medjunarodni Dan maternjeg jezika

maternji_jezik

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika u cilju promovisanja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti.

maternji_jezik

Svaki jezik je jedinstveno spremište ljudskih iskustava i spoznaja. Kada neki jezik nestane, svetska zajednica gubi deo znanja o sebi samoj. U svetu je trenutno 6000 jezika- onih koji imaju žive govornike. Odlaskom i poslednjeg govornika nestaje i njegov jezik. UNESKO beleži da je od 1950. nestalo 230 jezika, a izumiranje preti 2.474 živih jezika.

Međunarodni dan maternjeg jezika ustanovio je UNESKO 1999. godine u znak sećanja na studente koji su 21. februara 1952. ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu (danas Banglageš) jer su protestovali zbog nepriznavanja njihovog maternjeg jezika URDU kao zvaničnog u toj zemlji.

Srbija je 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, a po procenama lingvista, manjinskim jezicima koje govori više od 30 nacionalnih manjina u našoj zemlji, ne preti opasnost izumiranja. Domaći lingvisti upozoravaju da je srpski, u istoj meri kao i drugi jezici, ugrožen pred sve češćom upotrebom engleskog jezika u svakodnevnom govoru. Oni smatraju da bi trebalo da se više brinemo o razvoju jezičke kulture i očuvanja tradicije, kao i da su nam potrebna nova izdanja pravopisa, rečnika i ostalih normativnih priručnika.

Centralna manifestacija obeležavanja Dana maternjeg jezika u Srbiji je u Tršiću ispred spomen kuće Vuka Stefanovića Karadžića, čime počinje i obeležavanje 80 godina od održavanja prvog Vukovog sabora. U kruševačkoj Gimnaziji, Filološka odeljenja danas tradicionalno na časovima govore o značaju očuvanja maternjeg jezika, jednog od ishodišta kulture i tradicije. U Ekonomsko trgovinskoj školi upriličen je program pod sloganom „Čuvajmo jezik kao dušu“ u okviru koga je pročitana povelja Stefana Nemanje iz 12 veka.

Izvor: RTK

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply