Da li radnici Trajala ostaju bez posla posle raskida ugovora o privatizaciji?

http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2009/09/28/956841/trajal2.jpg

DRŽAVA RASKIDA UGOVOR SA BUGARIMA? – Radnici „Trajal Korporacije“ zabrinuti su za svoju budućnost nakon učestalih najava poslednjih dana da će biti raskinut ugovor sa većinskim vlasnikom, bugarskom kompanijom „Brikel„. U poslovodstvu nemaju nikakve konkretne informacije, dok je Saša Radulović, ministar privrede, prošle sedmice najavio da će privatizacija biti preispitana do kraja godine.

http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2009/09/28/956841/trajal2.jpg

Sve zaposlene u „Trajalu“ iznenadila je izjava gradonačelnika Kruševca Bratislava Gašića da su se „stekli uslovi da privatizacija bude poništena i da se to može dogoditi već u četvrtak“.

– Zatečeni smo takvom izjavom, jer nam niko nije ništa nagovestio. Generalni direktor Ilijan Petrov je u Bugarskoj. U Kruševac će doći u utorak, a kada je čuo o čemu se radi, bio je šokiran. Kontaktirali smo i ministarstvo privrede i tamo nisu mogli da nam potvrde da će ugovor biti raskinut u četvrtak. – zbunjeni su u rukovodstvu „Trajala“.

Slično reaguju i radnici ovog preduzeća.

– Raskid ugovora je nešto na čemu već duže vreme insistiramo, a sada je počelo i zvanično da se priča o tome. Na poslednjoj sednici Skupštine akcionara „Trajala“, koja je održana sredinom oktobra, bilo je reči o raskidu, ali bez konkretnih rokova. Očekujemo da dobijemo odluku komisije koja je vršila kontrolu. Za sada nismo dobili ništa zvanično iz Agencije za privatizaciju. – kaže Dragiša Milojević koji predstavlja 9.000 malih akcionara u skupštini preduzeća.

Trajal“ je decembra 2006. godine prodat bugarskoj kompaniji „Brikel“ kontroverznog biznismena Hriste Kovačkog za 12.250.000 evra. Kupac je preuzeo obavezu da investira 25 miliona evra u „Trajal“ i ova tačka ugovora je najspornija i mogla bi da posluži kao povod za raskid ugovora.

– Navodno je do sada investirano 23 miliona evra, ali su kao investicije prikazivane stvari koje nemaju veze sa tim. Pitamo se i gde su otišle pare od prodaje fabrike u Dedini „Kuperu“? – priča Milosav Vukojičić, predsednik Sindikata „Trajala“.

Fabrika autoguma je prošle godine prodata kompaniji „Kuper“ za 11 miliona evra, a od tog iznosa 3,3 miliona evra trebalo je da bude investirano u opremu za proizvodnju autoguma.

Račun „Trajala“ je blokiran od strane Poreske uprave. Vlasnička struktura preduzeća nije u potpunosti definisana. Država od prošle godine raspolaže sa 27% kapitala, Fond Pio ima 16% kapitala, a mali akcionari 1,7%. Deo vlasništva pripada komercijalnim bankama. Najveći poverilac „Trajala“ je država.

Trajal“ je najveće preduzeće u Kruševcu i trenutno ima oko 1.650 zaposlenih u četiri celine – FTIP, Fabrika detonita, Fabrika zaštitnih sredstava i Fabrika pneumatika za dvotočkaše u Ćićevcu. Procenjuje se da će država nakon raskida ugovora sa Bugarima podeliti „Trajal“ i fabrike pojedinačno ponuditi na prodaju. „Kuper Tajrs“ je odmah po dolasku u Kruševac izrazio interesovanje za FTIP i mešaonu, a kao mogući kupac pominje se kompanija iz Turske.

 

Izvor 037 Info net

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply