Da li je sudstvo + politika = MAFIJA? Iako je bilo puno dokaza, odbačene prijave i žalbe za seksualno napastvovanje protiv visokog funkcionera SNS-a i predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića Jutke!

PORODICE ŽRTAVA OGORČENE: Da li je trebalo da ih Jutka siluje, pa da bude optužen?
Brus Milutin Jutka Jelicic_050415_RAS foto Gvozden Zdravic (1) Foto: Gvozden Zdravić / RAS Srbija

Više javno tužilaštvo u Kruševcu odbacilo je žalbe sve tri žrtve predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke, saznaje “Blic”.

Prethodno je, kako smo već pisali, isto tužilaštvo odbacilo prijave Sandre Milanović, Snežane Bojić i D. V. iz Brusa protiv Jeličića za seksualno uznemiravanje, a one su se zbog toga žalile. U obrazloženju tužilaštvo je navelo kako ne postoji osnov sumnje da je Jeličić učinio delo za koje ga tri žene optužuju, kao i vreme kada se delo dogodilo. Zbog toga su se sve tri žrtve žalile, ali su žalbe odbačene odlukom zamenika javnog tužioca Milovana Simića.

– Odbija se kao neosnovani prigovor oštećenih Snežane Bojić, Sandre Milanović i D. V. Ne postoje osnovi sumnje da je počinio krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti – navodi se u obrazloženju zamenika tužioca.

Marija Lukić Foto: Privatna arhivaMarija Lukić

Žrtve i njihove porodice koje već mesecima, od kada su prijavile nasilnika, prolaze kroz jezivu torturu i linč predsednika opštine, u potpunom su šoku.

– Jako smo razočarani. Šta je trebalo? Da puste da ih siluje da bi imale dokaze? Ostaje nam da tražimo podršku pred relevantnim međunarodnim institucijama, jer ne možemo da dozvolimo da se sve zataška – kaže za “Blic” Slavoljub Milanović, suprug Sandre Milanović, jedne od žrtava.

U obrazloženju tužilaštva u slučaju Milanovićeve ne govori se o tome da li je bilo dokaza da Jeličić bude optužen već o tome kada se sve događalo.

– Imajući u vidu odbranu osumnjičenog, iskaz oštećenih lica i uvid u sms prepisku koju su oštećene dostavile, smatram da je pravilno osnovni javni tužilac zaključio da se u radnjama prijavljenog ne stiču zakonska obeležja krivičnog dela polno uznemiravanje iz razloga što je ovo krivično delo inkriminisano u krivično zakonodavstvo 1. juna 2017. godine, pa se zakon ne može primeniti retroaktivno za ono što je on činio 2015. i 2016. godine – naveo je zamenik javnog tužioca.

Snežana Bojić Foto: Dušan Milenković / RAS SrbijaSnežana Bojić

Andreja Bojić, otac Snežane Bojić, koju je Jeličić takođe seksualno uznemiravao, kaže da je ovakva odluka “skandal nad skandalima”.

– Razočarani smo mi, ali i čitava okolina, takva je odluka, nemamo kud i videćemo kakve su nam opcije kada je reč o nekim međunarodnim institucijama – navodi Bojić za “Blic”.

On kaže da je ponudio da lično finansira poligrafsko ispitivanje svoje ćerke i Jeličića, ali da na to tužilac nije pristao.

– Mi nemamo šta da krijemo, svaka reč koja je iz ove kuće izašla je istinita – navodi Bojić.

Kako nezvanično saznajemo, i treća žrtva D. V. i članovi njene porodice su u neverici nakon ovakve odluke zamenika tužioca.

Dve žene su ranije odustale od gonjenja Jeličića. Iako su u policiji ispričale šta su doživele, nakon čega je policija odlučila da je reč o slučaju za tužioca, njih dve su se predomislile. Kako saznajemo, one su rekle da to baš i nije bilo tako.

Nakon svega, protiv Milutina Jeličića Jutke podignuta je optužnica za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje samo u slučaju Marije Lukić, njegove bivše sekretarice, kojoj je za dve godine poslao čak 15.000 lascivnih poruka u kojima čak priznaje da ju je ljubio mimo njene volje. Identičan šablon, izraze u sms prepiskama i napade, Jeličić je koristio u svim slučajevima, što su žrtve koje se međusobno nisu ni poznavale i ispričale nadležnim organima, ali ni to, očigledno, tužiocu nije bilo dovoljno.

SNS još ništa nije preuzeo da odstrani nasilnika iz svojih redova, jer kako kažu, čekaju da on bude osuđen.

Za to vreme, pritisci koje trpe sve žrtve, njihove porodice, ne prestaju.

Bez prava žalbe

U obrazloženju tužilaštva, u delu “pouka o pravnom leku”, navodi se da protiv ovog rešenja nije dozvoljena žalba ni prigovor. Tako žrtvama ostaje samo da se obrate međunarodnim institucijama.

Izvor: Blic.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply