CARINARNICA KRUŠEVAC: Uništeno 1.300.000 komada lažne robe

Među najčešćim krivotvorenim proizvodima su odeća, obuća, proizvodi od plastike poput igračaka, ima i kožnih i staklenih predmeta.
Carinarnica Krusevac

MODERAN sistem za uništavanje falsifikovane robe proradio je u Carinarnici Kruševac u proleće 2015. godine i samo je od tada uništeno više od 1,3 miliona komada različitih jedinica krivotvorenih artikala. Uprava carina godišnje zapleni više od milion primeraka falsifikovanih proizvoda, i svaki predmet za koji se sumnja da je lažan, skladišti se prema utvrđenim procedurama.

Ukoliko se utvrdi da nije original, završava – samleven. Među najčešćim krivotvorenim proizvodima su oni od tekstila, dakle odeća, ali i obuća, te proizvodi od plastike, poput igračaka, ima i kožnih i staklenih predmeta. Zajedničko im je nekvalitet sirovina koje se koriste za izradu.

– Ti artikli imaju u sebi često supstance koje mogu biti vrlo štetne, toksične po zdravlje ljudi i zato preporučujem građanima da izbegavaju kupovinu i korišćenje takvih proizvoda – rekao je medijima Nebojša Anđelković, načelnik Odeljenja za intelektualnu svojinu Uprave carina, koji je u Kruševcu prisustvovao uništenju krivotvorene robe. –

Kada carinici i carinski službenici posumnjaju u originalnost robe, oni obaveštavaju nosioce prava, kako bi pristupili utvrđivanju originalnosti, odnosno krivotvorenosti ove robe. Kada dobijemo kao carinski organ obaveštenje da se radi o krivitvorenoj robi mi sprovodimo uništenja.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply