Burići iz Modrice, brend u kome se čuvaju svetska pića, zanat kojim se bavi pola sela!

OD SRPSKE RAKIJE PREKO FRANCUSKOG KONJAKA DO AUSTRALIJSKOG VINA: Ova pića imaju imaju nešto zajedničko – burad iz Modrice

Cvetkovići

Foto: RTS/Printscreen

Srpska šljivovica, francuski konjak i australijsko vino možda imaju nešto zajedničko – burad proizvedenu u selu Modrica kod Kruševca.

To selo ispod Jastrepca čuveno je po pinterima. Burad se pravi u više od 20 zanatskih radionica i izvozi širom sveta.

Pod istim krovom četiri generacije, devetočlano domaćinstvo Cvetkovića. Svi žive isključivo od bačvarsko-kačarskog zanata. Nikola i Aleksandar su među najmlađim pinterima u Srbiji.

– Posao ima dosta veliku perspektivu, ali mladi ljudi se ne odlučuju da krenu tim poslom jer je fizički malo težak, puno je mašinskih operacija koje se ne uče lako i brzo – kaže Nikola Cvetković.

Nikola Cvetković

Nikola Cvetković
Foto: RTS/Printscreen

– Hrast, najbolji je hrast kitnjak. Njega nabavljamo sa Jastrepca, pošto nam je tu dostupan, blizu je našeg sela – dodaje Aleksandar Cvetković.

Cvetkovići mesečno naprave oko 70 buradi, zapremine od pet do 600 litara. Ranije su svoje proizvode prodavali po republikama nekadašnje Jugoslavije, a od pre sedam godina izvoze širom sveta.

PROČITAJ JOŠ:  Jednoglasnom odlukom, profesorka dr Radmila Maksimović dobitnica je Svetosavske nagrade Kulturnog centra Kruševac za 2021. godinu, žena koja je majka, doktorka, sportista, kulturni radnik, borac za očuvanje životne sredine nauka, zapaženu ulogu ima u mnogim poljima - prosvetni rad, sport, književno stvaralaštvo, promocija ekologije, širenje i negovanje svetosavlja uz poštovanje korena, porodice kao institucije, tradicije i nacionalnog identiteta

– Krenulo je, otvorilo se tržište na zapad, čak i taj istok i Rusija ide, ide i Australija – ističe Dušan Cvetković.

Dušan Cvetković

Dušan Cvetković
Foto: RTS/Printscreen

Burad iz Modrice tražena su i na probirljivom francuskom tržištu. Svako treće bure iz ove zanatske radionice se izveze, od čega je godišnja zarada oko 100.000 evra. Porodični posao započeo je deda Krana pre 70 godina.

– Na vatru se isto svijalo i pre i sad. E sad, mašina je ubrzala proizvodnju. Deljalo se pre ručno. Praviš bure za tri dana, a sad za dan – objašnjava Hranislav Krana Cvetković.

Od proizvodnje buradi u Modrici živi i porodica Lazarević, čiji su proizvodi postali brend širom Evrope.

Cvetkovići

Cvetkovići
Foto: RTS/Printscreen

– Mora iz šume da kupimo trupac, to da izrežemo, da se to osuši, mora to da odleži na kiši, suncu, na snegu, da se osuši bar dve godine – naglašava Dragiša Lazarević.

– To je tradicija, već možda 500 godina. Znači stari majstori se zvali pinteri ili proizvođači buradi – zaključuje Milovan Lazarević.

PROČITAJ JOŠ:  Čarapansko srce ponovo obradovalo najmlađe sugrađane

Za pintere ne postoji škola, to je zanat koji se uči od majstora i prenosi sa kolena na koleno u Modrici, već vekovima.

Izvor: Srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/drustvo/od-srpske-rakije-preko-francuskog-konjaka-do-australijskog-vina-ova-pica-imaju-imaju-nesto-2020-10-08

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply