Broj zaposlenih u Kruševcu i Srbiji svakim danom sve manji

radnici

Ukupan broj zaposlenih u januaru 2013. godine procenjuje se na 1.716.499, što je za 0,4 odsto manje nego u prethodnom mesecu i za 1,3 odsto manje nego u januaru 2012, navedeno je u novom broju časopisa „Konjukturni trendovi“, koji izdaje Privredna komora Srbije.

radnici

Procene ukazuju da je od ukupnog broja zaposlenih, 1.335.895 ljudi radilo u sektoru pravnih lica, dok se ostalih 380.604 vode kao privatni preduzetnici i zaposleni kod njih.

U apsolutnim pokazateljima, najveći pad zaposlenosti u ovom periodu evedentiran je u prerađivačkoj industriji, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, obrazovanju, građevinarstvu, trgovini, saobraćaju i poljoprivredi.

Istovremeno, najviše je povećan broj radnika u uslužnim delatnostima, poput stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti, kao i finansijskih delatnosti, administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti, informatičkih i komunikacionih delatnosti i državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja.

Nezaposlenih je u januaru 2013. godine ukupno bilo 778.739, što je za čak 2,3 odsto više nego u prethodnom mesecu i za 1,9 odsto više nego u odgovarajućem mesecu prethodne godine.

Dugoročna nezaposlenost je samo tokom jednog meseca januara povećana za 1,7 odsto, dok je za poslednjih godinu dana, u poređenju sa januarom 2012. godine, povećana za visokih 4,8 odsto, što je siguran pokazatelj nedovoljne investicione aktivnosti u zemlji.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply