Bratislav Gašić, potpredsednik SNS o političkoj situaciji u Srbiji

Ne znam zašto je Oliver Antić nervozan

Nikakve podele i frakcije ne postoje u Srpskoj naprednoj stranci, ali ako neko i i razmišlja o podelama, trebalo bi da stavi prst na čelo i upita se gde bi sada bio da nije Aleksandra Vučića.

Ne znam zašto je Oliver Antić nervozan

 

Trebalo bi i da se upita da li ovo poverenje među građanima SNS ima zahvaljujući njemu, zato što je mnogo važan, ili zato što Vučić svojim postupcima doprinosi popularnosti naprednjaka. No, krajem oktobra imaćemo prilike da na sednici Predsedništva jedni druge pogledamo oči u oči i da oni koji su nezadovoljni kažu ostalima zašto i u ime čijih interesa rade protiv svoje stranke – poručuje u razgovoru za Danas Bratislav Gašić, potpredsednik Srpske napredne stranke, i dodaje da odgovor na ta pitanja očekuje i od Vladimira Cvijana.

 

Da li su članove Predsedništva SNS iznenadile Cvijanove optužbe da ste postali autokratska i despotska stranka?

– Koliko smo autokratska i despotska stranka govori podatak da Oliver Antić, koji čak i nije član Predsedništva, i Vladimir Cvijan imaju glavnu reč na našim sednicama. Zanimljivo je, ipak, da nikada do sada niko od njih dvojice, niti iko drugi, nije rekao da je nezadovoljan, a mi imamo takvu slobodu da na Predsedništvu možemo da iznesemo sve svoje stavove i sumnje. Pitam se odakle to da neko nije imao smelosti da pred svojom braćom na Predsedništvu kaže sve što ga tišti, sada to čini preko Tvitera.

Šta je onda Cvijana sada ohrabrilo i dalo mu vetar u leđa? Da li je, kako se spekulišu, to možda Miroslav Mišković?

– Verovatno postoje interesne grupe kojima se ne sviđa uvođenje reda u Srbiju i koje bi voleli da država bude ista kao do pre godinu i po dana, neuređena, u kojoj su moguće korupcija i mito, u kojoj se ne zna ko je i kako uništio srpsku privredu i ekonomiju i u kojoj su pojedinci za sebe obezbedili basnoslovno bogatstvo.

Cvijan, ipak, tvrdi da mu nije namera da ruši lidera SNS?

– Svi oni koji bi da ruše Vučića morali bi da budu mnogo, mnogo, mnogo jači da bi zaustavili našeg predsednika. A to je nemoguća misija za sve njih.

Spekuliše se da Vladimir Cvijan nije usamljen i da u stranci ima još nezadovoljnih?

– Možda je to svega jedan odsto od ukupnog broja članova SNS. Mi smo ogromna stranka sa 400.000 članova i svi imaju neke ambicije i zahteve, ali moja poruka svima njima je da stanu ispred ogledala i kažu sebi „Ja mogu da budem to, a ne mogu to“. Svakome je pružena šansa, a oni koji je nisu iskoristili ne treba da se ljute zbog eventualnih smena, već treba da priznaju da nisu ispunili očekivanja.

Očekujete li da će se broj nezadovoljnih uvećati najavljenim smenama predsednika opština, gradonačelnika i direktora?

– Oni bi mogli da budu nezadovoljni samo svojim lošim radom i time što nisu opravdali očekivanja stranke i građana Srbije, već su samo bitisali u toplim foteljama i koristili privilegije. Ne plašimo se mi tog nezadovoljstva.

Da li vas je iznenadilo pisanje medija da u navodnom rušenju Vučića učestvuje i Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića?

– Ne znam zašto bi profesor Oliver Antić, koji je bio potpredsednik SNS, koji ima apsolutno uvažavanje sa naše strane, koji sedi za našim glavnim stolom na Glavnom odboru a bez funkcije je, bio nečim nezadovoljan. On je bar imao svakojakog prostora za napredovanje. Zaista nemam percepciju šta je to kod njega moglo da izazove nervozu. Mislim se – da možda nije zato što mu je smenjen zet Vladimir Petrović sa mesta ambasadora u Vašingtonu? Pa smenjen je zato što nije ispunio očekivanja.

Da li to znači da ipak sumnjate da je Antić umešan u rušenje Vučića?

– Neću da kažem da sumnjam, to će procenjivati naši stranački organi.

Ima i spekulacija da predsednik Srbije Tomislav Nikolić želi, preko svojih pristalica u SNS, da vrati uticaj među naprednjake?

– Apsolutno sam siguran da predsednik Nikolić nema nikakve veze sa grupom nezadovoljnika.

Nema kajanja

Da li ste se pokajali što ste u stranku primali sve koji su to hteli?

– Nismo se pokajali. SNS je i danas otvorena za sve koji vole Srbiju. Mi smo jedna velika porodica i gajimo taj način razgovora i sa našim članstvom.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply