Bratislav Gašić novi direktor BIA-e, nezmenljiv kadar SNS-a!

spekulacije: Čime je Bratislav Gašić zaslužio takvo poverenje i status?

Zašto je Gašić nezamenljiv šraf u SNS? Većinu državnih funkcija, što je nedopustivo, zauzimaju stranački ljudi, međutim, pozicija gde se to bukvalno podrazumeva je mesto direktora BIA.

spekulacije: Čime je Bratislav Gašić zaslužio takvo poverenje i status?

Foto: Vojska Srbije / Promo spekulacije: Čime je Bratislav Gašić zaslužio takvo poverenje i status?

Bliskost prvog čoveka BIA i režima je ono što ga preporučuje, a Srbija se po tome ne razlikuje od ostatka sveta. Kako sada stvari stoje najbliži mestu šefa BIA je bivši ministar odbrane i funckioner SNS Bratislav Gašić.

Šta je to što preporučuje Gašića za ovu poziciju?

Prvo što će svi u SNS reći bez razmišljanja je činjenica da je Gašić odan trenutnoj vlasti, tako i sadašnjoj državnoj politici. Činjenica je da je rad BIA usmeravan državnom politikom. To je uostalom preporuka za sve šefove tajnih službi u svetu. Ono što šef službe ne mora neminovno da ima je lojalnost šefu države. Gašić međutim, nije u najboljim odnosima sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, ali zato je odan premijeru Aleksandru Vučiću. Jedan od primera je njegova smena sa mesta ministra odbrane, koja je bar sa Gašićeve strane prošla potpuno pokorno bez ijednog komentara koji bi ukazao na ljutnju prema šefu stranke i premijeru.

Za direktore tajnih službi nikada se ne postavljaju visoki partijski kadrovi, ali svakako jesu kadrovi bilo bliski stranci na vlasti ili članovi. Gašić više nije visoki funkcioner SNS, jer u poslednjem mešanju fukcija nije dobio potpredsedničko mesto, niti mesto šefa Izvršnog odbora.

Prvi ljudi službi uvek imaju iskustva u radu u strukturama bezbednosti, a Gašić ima iza sebe obavljanje funkcije ministra vojnog. Naprednjaci u prilog Gašiću navode operativnost koju ilustruju održavanjem stranačke mreže, gašenjem požara po odborima i kontrolu stranke do najnižih karika po Srbiji.

Međutim, sa druge strane iza Gašića su dve afere. Jedna zbog koje je smenjen – načina na koji se obratio novinarki B92, i druga vezana za pad helikoptera. U ovoj tragediji još uvek je ostala nerazjašnjena do kraja uloga ministra vojnog ali i ostalih visokih vojnih funkcionera u lancu komande.

Izvor: Blic.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply