NOVO OBEĆANJE: Bratislav Gašić najavio dolazak češke Tatre u 14. oktobar i upošljavanje 2000 radnika!

Češka „Tatra” merka kruševački „14. oktobar” – Grad opustošene privrede može da očekuje i novu fabriku koja će upošljavati oko 2.000 radnika, najavio Bratislav Gašić

Kruševac – Potpredsednik SNS-a Bratislav Gašić, nosilac izborne liste te stranke u Kruševcu (koja je dobila 54 odsto glasova), najavio je brz oporavak više devastiranih preduzeća u ovom gradu. On je podsetio da su naprednjaci, dolaskom na vlast 2012. godine, kruševačku privredu zatekli u razorenom stanju, navodeći kao primere Drvno-industrijsko preduzeće „Savremeni dom”, Hemijsku industriju „Župa”, „Trajal korporaciju”, „14. oktobar”…

Mnoga kruševačka preduzeća su posle privatizacije nestala sa privredne mape Srbije, a sa njima i više od 20.000 radnih mesta.

Pre privatizacije Kruševac je imao oko 46.000 zaposlenih, od čega više od polovine u privredi. U međuvremenu, u likvidaciju i stečaj je otišlo tridesetak preduzeća. Gašić veoma važnim smatra to što je sa stanjem kruševačke privrede detaljno upoznata Vlada Srbije.

– U razmatranje problematike važnih industrijskih preduzeća aktivno su se uključivali premijer Vučić i više ministara. U ovom trenutku aktuelno je rešavanje problema „14. oktobra”, za koji je zainteresovana češka „Tatra”, koja je u pismu o namerama izrazila želju da kupi tu industriju. Naravno, „Tatra” ne želi da kupi „14. oktobar” po ceni koju su formirali stečajni upravnici, a njihova procena je veća od četiri milijarde dinara, plus dugovi, što čini iznos od blizu 20 milijardi! Ako se zna da je „Železara” u Smederevu prodata za četiri milijarde dinara, jasno je koliko su stečajni upravnici precenili „14. oktobar”. Zato nije realno da ćemo moći da prodamo ovu industriju za procenjeni iznos – rekao je Gašić.

Prema njegovim rečima, jedan deo „14. oktobra” može se izdvojiti u namensku fabriku koja će proizvoditi za naše vojne potrebe. Brza rešenja su moguća i za „Trajal”. Jedan deo namenske proizvodnje se može izdvojiti, pre svega „Detonit” i deo koji proizvodi protivgradne rakete, koje može na određen način zaštititi država.

– Za druge delove ima zainteresovanih investitora. Prošle nedelje na Jastrepcu smo razgovarali sa ruskim investitorima o kupovini Fabrike teretnih guma. Ta prodaja bi nam puno značila u rešavanju pitanja opstanka „Trajal korporacije” – istakao je Gašić.

Raspisana je licitacija za „Župu”. Izgradnju nove fabrike najavio je „Kuper tajers”, koji je svojevremeno kupio „Trajalovu” fabriku automobilskih pneumatika. „Henkel” nastavlja da povećava proizvodne kapacitete. Gašić očekuje da će uspešno biti završeni pregovori sa jednim poznatim stranim proizvođačem koji je zainteresovan za Fabriku jestivog ulja.

– Od izuzetnog značaja za jačanje kruševačke privrede jeste da se što pre ostvari ono što je premijer Vučić nedavno najavio. Radi se o kompaniji koja se bavi proizvodnjom delova za automobilsku industriju. Ona bi ovde podigla fabriku i uposlila dve hiljade radnika. U Kruševcu postoje svi uslovi za uspešno poslovanje jedne takve fabrike, jer je obezbeđeno sve što je potrebno iz oblasti infrastrukture. Ostalo je da oni kažu svoje da, a ja se nadam da će se to dogoditi uskoro – najavio je Gašić.

Izvor: Politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/354405/Ceska-Tatra-merka-krusevacki-14-oktobar

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply