Blage kazne za porodično nasilje utiču na povćanje nasilja u Rasinskom okrugu

http://static.juznasrbija.info/files/stefan_porodicno-nasilje.jpg

U Rasinskom okrugu u protekloj godini drastično je povećan broj registrovanih slučajeva nasilja u porodici, dok su u dva slučaja porodične svađe završene smrtnim ishodom. Samo u Kruševcu u prošloj godini broj prijavljenih slučajeva nasilja je udvostručen u odnosu na 2011. godinu.

http://static.juznasrbija.info/files/stefan_porodicno-nasilje.jpg

 

Pre desetak dana policija je lišila slobode S.Z. (19) iz okoline Kruševca, jer je nekoliko dana uzastopno tukao majku i sestru. Ovo je jedan od retkih slučajeva gde su se nasilnici našli iza brave. U 2011. i 2010. godini prijavljeno je po 19 slučajeva porodičnog nasilja, a prošle godine, prema podacima Policijske uprave u Kruševcu, čak 34 slučaja.

– Nedavno smo imali pacijentkinju od svojih 35, 36 godina kojoj je čitava strana tela bila modra, a imala je i povrede na glavi. Očigledan slučaj nasilja u porodici, verovatno je bila šutirana i gažena, ali su i ona i otac uporno ponavljali da je pala niz stepenice. Uz puno ubeđivanja pristala je da ostane na odeljenju i da slučaj prijavi policiji. – pričaju u službi Hitne pomoći.

Situacija u Trsteniku je još alarmantnija.

Centru za socijalni rad u Trsteniku u 2012. godini prijavljen je 131 slučaj nasilja u porodici. Ako se zna da su u svakom slučaju žrtve nasilja najmanje dva člana porodice, onda je jasno da ovaj podatak dobija alarmantne razmere. Nažalost, bez obzira što se radi o situacijama kada bi sud trebalo da urgentno reaguje i sankcioniše nasilnika, u protekloj godini nismo imali ni jednu meru izrečenu od suda. Najpotresnije su situacije u kojima su žrtve nasilja deca. – objašnjava Dragojlo Minić, direktor Centra za socijalni rad u Trsteniku.

U 2012. godini zabeležena su dva ubistva nakon porodičnih razmirica. Početkom juna Rade Stamenković (32) iz sela Stragari kod Trstenika je nakon žučne svađe hicem iz krateža ubio svog oca Živorada Stamenkovića (63). Rođaci kažu da su se otac i sin i ranije svađali, te da je pokojni Živorad pod dejstvom alkohola maltretirao Radeta i suprugu Ljubinku. Početkom jula u selu Vratare kod Kruševca Bojan Đorđević (31) je nakon svađe nekoliko puta građevinskom teslom udario u glavu oca Milivoja (58). Od zadobijenih povreda Milivoje je preminuo u niškom Kliničko – bolničkom centru. I ovom ubistvu prethodile su porodične nesuglasice i upotreba alkohola.

Ubicama, Radetu Stamenkoviću i Bojanu Đorđeviću, Viši sud u Kruševcu je nedavno izrekao prvostepenu presudu. Obojica su osuđeni na po četiri godine zatvora zbog ubistva na mah.

Da nasilje u porodici uzima maha potvrđuje Dobrivoje Mladenović, psiholog i porodični terapeut. U 2012. godini Porodičnom edukativnom centru za pomoć se obratilo 188 porodica.

– Najstrašnije stvari se dešavaju među najbližima. Nasilje je postalo način ponašanja koji se toleriše. Mnoge nesuglasice su posledica odnosa roditelja prema deci, jer su bili nebrižljivi prema njima dok su bili mali. Mnogi se ne snalaze u svojim roditeljskim ulogama. Socijalni momenat ne mora da bude najvažniji, jer ima mnogo siromašnih porodica gde nema nasilja, a kamoli ubistava. Beda ih upućuje jedne na druge. – objašnjava Dobrivoje Mladenović.

Izvor: 037 info net

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply