Bivši radnici HI Župe zahtevaju isplatu zaostalih zarada!

Nekadašnji radnici „Župe” traže neisplaćene zarade

Са скупа некадашњих радника „Жупе” у Већу Самосталног синдиката (Фото Р. Станковић)

Kruševac – Stotinak nekadašnjih radnika Hemijske industrije „Župa”, na današnjem skupu u Veću Samostalnog sindikata Kruševac, zatražilo je isplatu zarada koje im to preduzeće duguje. Kako se čulo na skupu, 360 radnika nije naplatilo potraživanja i to u iznosu od četiri stotine hiljada do dva miliona dinara, a članovi Inicijativnog odbora za naplatu potraživanja nisu mogli da dobiju tačne podatke od poverenika stečajnog upravnika Sonje Veselinović.

 

Radnici se, kao poverioci, nalaze tek u trećem stečajnom redu, sa „ostalim” poveriocima (u prvi red zakonodavac je svrstao troškove stečaja, a u drugi hipotekarne poverioce). Nekadašnji radnici smatraju da ima načina da se iz mase sredstava, dobijenih prodajom „Župe” beogradskom preduzeću „Eukom” (22. decembra 2016), može naplatiti oko pedeset odsto njihovih potraživanja, ali da očekuju pomoć lokalne vlasti i države. Sadašnju prodajnu cenu od oko 2,5 miliona evra, koju je platio „Eukom”, smatraju dobrom u odnosu na nekadašnju tendersku prodaju početkom 2003. kada je „Župu” kupovala „Vektra M” Violete Josifove, za 3,8 miliona evra.

– Ako se ima u vidu tehničko-tehnološko stanje „Župe” 2003. i jako dobra tržišna pozicija fabrike koja je tada radila, prodajna cena koju je dao „Eukom” je zaista dobra. Ipak, radnici su u trećem redu poverilaca i to je veliki problem, koji ćemo pokušati da rešimo uz pomoć državnih organa. Smatram da je država svojevremeno sprovela jako lošu prodaju 2003, koja je poništena dve godine kasnije, i da sada mora imati razumevanja za radničke zahteve. Dogovorili smo se da zatražimo pomoć od Vlade RS, koja bi mogla da pomoć pruži posredstvom državnih poverilaca – kaže Milenko Mihajlović, predsednik Veća Samostalnog sindikata Kruševac.

Izvor: Politika.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply