Bioskopi Kruševac i Evropa se uskoro zatvaraju?!

Bioskop Krusevac i Evropa

Kruševac je jedan od retkih gradova u Srbiji u kojem još uvek rade dva bioskopa, ali se lako može dogoditi da do sredine ove godine i „Kruševac“ i „Evropa“ budu zatvoreni. Za uvođenje digitalne tehnologije i sređivanje enterijera u bioskopu „Kruševac“ potrebno je između 60.000 i 100.000 evra, dok će „Evropa“ najverovatnije biti preuređena u dečje pozorište.

Bioskop Krusevac i Evropa

Kruševački bioskopi već godinama, zbog slabe posete, posluju ispod granice rentabilnosti. U prošloj godini prodato je jedva 8.540 karata, od čega 3.600 za film „Parada“. U 2011. godini poseta je bila nešto bolja, 13.500 gledalaca, i to zbog filma „Montevideo Bog te video“ koji je pogledalo oko 8.000 Kruševljana.

– Ljudi ne idu u bioskop zbog slabog kvaliteta slike i tona. Pre izvesnog vremena povela sam ćerku da gleda „Ledeno doba 4“ i to je bio užas. Umesto tona čulo se samo šuštanje, slika je „pucala“, a tokom projekcije, na kojoj je bilo desetak gledalaca, non stop su ulazili neki likovi koji su igrali igrice u igraonici u podrumu bioskopa. – govori o svom iskustvu Milena Cvetković.

Dragojlo Jović iz Službe za vanprogramske aktivnosti Kulturnog centra kaže da su primedbe posetilaca na mestu.

Kulturni centar je da bi došao do dodatnih prihoda prinuđen da izdaje poslovni prostor za kafiće i igraonice. Buka iz tih objekata remeti projekcije, jer dvorana nema zvučnu izolaciju. Pogotovo je to izraženo kada su na repertoaru domaći filmovi. – ističe Jović.

U „Kruševcu“ i „Evropi“ filmovi se još uvek emituju na zastareloj tehnici, sa 35-milimetarske trake. Do sredine ove godine moraće da pređu na novu 3D tehnologiju.

– Nova tehnologija se već koristi u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, dok ostali gradovi rade slično nama. Da bi stvorili uslove za 3D tehnologiju potrebno je ulaganje u bioskop „Kruševac“ od 60.000 do 100.000 evra. Kulturni centar nema tih para, ali se nadamo da će nam pomoći grad i Ministarstvo kulture. U ovaj objekat nije ulagano 40 godina, a jedan je od najboljih u Srbiji. Sala sada ima 550 mesta, dok je za bioskopske projekcije u digitalnoj tehnologiji dovoljno je preurediti deo sa 200 sedišta. – objašnjava Miroslav Smiljković, direktor Kulturnog centra, koji smatra da nije u interesu grada da se bioskop „Kruševac“ izda nekom privatniku koji bi ga preuredio i kasnije eksploatisao.

I dok se za sređivanje „Kruševca“ traže sredstva, izvesno je da će sala bioskopa „Evropa“, koja ima 260 mesta, od sredine godine dobiti drugu namenu. U zgradi gde je prva bioskopska projekcija održana 1938. godine trebalo bi da bude Dečje pozorište. U ovom trenutku je, međutim, neizvesno ko će voditi brigu o budućem tetaru za najmlađe. U Kulturnom centru smatraju da Dečje pozorište treba da ostane u okviru njihove ustanove, gde već rade Pozorišni studio za mlade, dok u Kruševačkom pozorištu veruju da je bolje da nova scena deluju u okviru ove kuće koja na svom repertoaru trenutno ima sedam predstava za decu.

Prva bioskopska predstava u Kruševcu je, inače, organizovana 1902. godine, šest godina nakon prve projekcije u Beogradu.

Izvor: 037 info net portal

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply