Bezbednost dece u vrtiću Naša radost kod Buvljaka

vrtic nasa radost krusevac

Roditelji oko 200 dece koja pohađaju vrtić „Naša radost“ kod Buvljaka po treći put za samo devet meseci prinuđeni su da podignu glas, jer je ugrožena bezbednost mališana.

vrtic nasa radost krusevac

– Supruga je povela dete u vrtić i nije mogla da uđe, kao ni drugi roditelji, jer je u dvorištu bilo desetak pasa lutalica. Odmah je pozvana šinterska služba koja je došla i razjurila lutalice, ali to nije dugoročno rešenje, jer se oni ponovo vrate. Takve situacije se događaju svakodnevno. Ima ih po dvorištu i kada deca izađu da se igraju. Vrtić je sa jedne strane potuno otvoren. Nalazili smo i korišćene špriceve pored ograde. Pitamo se da li psi treba da ujedu neko dete  da bi nadležni reagovali? – ogorčen je Ivan Stanisavljević.

U Zoo higijenskoj službi JKP Kruševac kažu da „Naša radost“ nije jedini vrtić u kojem se okupljaju psi lutalice.

– Ima ih u svim vrtićima i svakodnevno ih lovimo. Najviše ih je kod „Naše radosti“, jer su tamo Buvljak i romsko naselje „Marko Orlović“. U toj grupi ih je desetak, ponekad i više. Naše dežurne službe ih love, ali obično uspevamo da uhvatimo po jednog psa, dok se ostali razbeže. – objašnjava Bojan Radosavljević iz Zoo higijenske službe.

Problemi sa bezbednošću mališana u vrtiću „Naša radost“ traju već godinama. U maju prošle godine konji iz obližnjeg naselja su utrčali u dvorište kada je u njemu bilo stotinak dece i preskočili dva deteta koja su pala. Stanovnici naselja „Marko Orlović“ lome ljuljaške, klackalice i igračke za decu, uriniraju i ostavljaju fekalije pored ulaza u vrtić, razbijaju prozore… Ne pomažu ni video kamere, jer od sedam instaliranih rade samo dve, dok su preostalih pet huligani polomili.

– Očajni smo, jer ne znamo kako da rešimo problem! Ograde na strani prema kontejnerskom naselju praktično nema, jer su posekli sva metalna platna. Lome nam i stakla na novoj zgradi montažnog vrtića koji još nije ni proradio. Imamo dobru saradnju sa roditeljima, ali nemamo rešenje za ono što se dešava oko vrtića. – nemoćna je Karmela Stoilović, glavna vaspitačica vrtića „Naša radost“.

Zbog lošeg  glasa koji ga prati  u „Našoj radosti“ je svake godine sve manje dece. Prošle godine ovaj vrtić je pohađalo 226 mališana, a ove 200. U strahu od vandala roditelji iz naselja Rasadnik decu upisuju u druge vrtiće iako su oni udaljeni i po par kilometara.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply