Besplatna struja za socijalno ugrožene potrošače iz Kruševca i okoline

Elektrodistribucija krusevac

Socijalne karte za struju važiće od narednog meseca, tvrde u Ministarstvu energetike. Oko 320.000 najsiromašnijih domaćinstava imaće pravo na ove olakšice

Elektrodistribucija krusevac

Siromašna domaćinstva u Srbiji, njih oko 320.000, dobijaće tzv. besplatne kilovate uz račun za april, tvrde iz Ministarstva energetike. Ipak, procedura za ostvarivanje ovog prava još nije konkretno utvrđena. Ne zna se gde treba da se jave građani koji su socijalno ugroženi i imaju pravo na deo električne energije bez doplate, niti kako će se njima naplaćivati kilovati koje dodatno potroše.

Uredba o energetski zaštićenom kupcu, koja ugroženim porodicama treba da omogući da dobiju kilovate bez naknade, je već usvojena na Vladi Srbije. Međutim, predlog je vraćen na tehničku doradu, pa će se ponovo naći na izlasavanju na najvišoj izvršnoj vlasti.

– Ništa iz Uredbe neće biti promenjeno – kažu u Ministarstvu energetike. – Datum ostaje isti, siromašni građani će imati pravo na besplatnu električnu energiju od narednog meseca, a neće se menjati ni količina struje koja se daje bez naknade. Problem je čisto tehničke prirode, pa će predlog ponovo biti izglasan na Vladi Srbije samo „pro forme“. Očekujemo da će se procedura završiti do kraja ove nedelje.

Kako će socijalno ugroženi i znati da imaju pravo na kilovate bez naknade – još se ne zna.

– Imamo još deset dana do početka primene Uredbe – objašnjavaju iz Ministarstva energetike.

– Do tada ćemo urediti način plaćanja za kategorije najsiromašnijih, kako bismo obavestili građane gde treba da se jave i ostvare sve predviđene beneficije.

Besplatne kilovate potrošači će najverovatnije dobijati uz pomoć posebnih vaučera, a osnovni kriterijum za ostvarivanje prava na električnu energiju bez naknade su primanja. Dokaze o svom imovinskom i finansijskom stanju građani će u narednom periodu dostavljati opštinama.

 

NEZAPOSLENI I PENZIONERI

Među onima koji će dobiti besplatne kilovate su porodice sa decom u kojima su oba roditelja nezaposlena, domovi sa samohranim roditeljima, kao i staračka samačka seoska domaćinstva, koja se smatraju jednom od najugroženijih kategorija. Među beneficiranim korisnicima su i penzioneri sa najnižim primanjima, pod uslovom da im je to jedini izvor sredstava i da žive sami.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply