Baka od 99 godina, korisnica Gerontološkog centra Kruševac, pobedila Korona virus

SRPSKA JUNAKINJA! BAKA (93) POBEDILA KORONU: „Nisam ni znala da postoji taj virus“

Foto: Profimedia

Kod ove nepobedive Kruševljanke, virus korona potvrđen je krajem aprila.

Baka R. S. koja ima 93 godine, korisnica Gerontološkog centra (GC) u Kruševcu, izlečila se od korona virusa!

Ova neverovatna junakinja epidemije, koja je prošla put od dijagnoze bolesti kovid 19, preko lečenja u bolnici, sve do izolacije od 14 dana, ispričala je svoju „odiseju“.

Iako se otežano kreće, samo unutar svoje garsonjere, najpre je rekla da je najvažnije što je uspela da stane na svoje noge.

 

„Nisam ni znala da postoji taj virus“

– Kada su mi rekli za virus, da sam pozitivna i da ću morati u bolnicu radi lečenja, bila sam zatečena – ispričala je baka R. S.

– Nisam ni znala da postoji taj virus, niti kako ide lečenje. Nije mi lako pao odlazak iz ove ustanove. Ovde sam navikla da živim, ovo je moja kuća.

Kod ove nepobedive Kruševljanke, virus korona potvrđen je krajem aprila. Nakon što je testiranje pokazalo prisustvo virusa, R. S. je transportovana u kovid-bolnicu gde je primala terapiju.

Sve vreme je, kako je ispričala, želela da se što pre vrati u svoju ustanovu.

Nakon dobijanja drugog negativnog rezultata na testu, otpuštena je iz bolnice.

Po povraktu u Gerontološki centar, pune dve nedelje provela je u samoizolaciji, a po izlasku 30. maja, vratila se u svoju garsonjeru. Sada je dobrog zdravlja.

– Mnogo mi je značilo kada sam se vratila, što vidim poznata lica, moje drage negovatelje, medicinske radnike… Beskrajna je bila ta podrška, mnogo mi je značila, pomogla mi da se lakše oporavim – kazala je R. S.

Junakinja ove priče, ali i epidemije, rođena je u Kruševcu davne 1927. godine udovica je i ima sina.

– Za nas ovde godine nisu važne, tako da se borimo za svakog korisnika – kaže Jelena Mijailović, direktorka GC.

– Imamo pet korisnika starijih od 90 godina i sve su ženskog pola. Praktikujemo da slavimo jednom mesečno rođendan korisnicima koji su rođeni u tom mesecu, s tim što smo to usled novonastale situacije odložili neko vreme. Samo smo korisnici koja je napunila 99 godina priredili muziku i posluženje u klubu, upravo zbog nemogućnosti da tako važan dan provede sa najbližima.

Dom za 170 korisnika

Kovid 19 u GC u Kruševcu potvrđen je 16. aprila i to je, svedoče zaposleni, bio za sve veliki šok. Preventivne mere zaštite uvedene su još 10. marta, kada su zabranjene sve posete korisnicima.

Dobavljači su mogli da priđu samo do kapije sa dezobarijerom, a svi zaposleni su nosili zaštitnu opremu. U ustanovi ima 170 korisnika i 150 zaposlenih – 90 u GC, a 60 u službi kućne nege i oni brinu o 350 domaćinstava u kojima žive stariji i u Kruševcu i u okolnim selima.

Izvor: Blic.rs/Alo.rs/Kurir.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/baka-93-pobedila-koronu-korisnica-gerontoloskog-centra-u-krusevcu-heroj-epidemije/7h0qkz3

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply