Asim Sarvan nastupa u amfiteatru crkve Lazarice

asim_sarvan

U amfiteatru Crkve Lazarice sutra će biti promovisan DVD „Molitve na jezeru“, muzičara Asima Sarvana, u izdanju Manastira Svetog Arhangela Mihajla na Prevlaci kod Tivta. U nastavku će biti održan mini-koncert člana nekada slavne jugoslovenske grupe „S vremena na vreme“ i autora niza muzičko-scenskih projekata u saradnji sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom.

asim_sarvan

Član nekada slavne jugoslovenske grupe „S vremena na vreme“ autor je niza muzičko-scenskih projekata u saradnji sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom, među kojima su i priče za decu „Priča o malom Lazaru i drugo“, čije je izdanje blagoslovio Otac Benedikt, ranije Iguman Manastra Podmaine u Budvi, sada iguman manastira Svetog Arhangela Mihajla sa Prevlake kod Tivta.

Očigledne blagoslove koji u Prestoni Grad Cara Lazara stižu iz Mitropolije Cetinjsko-primorske, ne treba propustiti, a poklonicima muzičke kulture i članovima Hora „Sveti Knez Lazar“ malo podsećanje, da je hodočasnike iz Kruševca Otac Benedikt tokom pokloničkog putovanja srpskim svetinjama u Crnoj Gori, avgusta 2001. godine – gostio molitvom, duhovnim razgovorima i svežom vodom iz Manastira Uspenija Presvete Bogorodice Podmaine, koji je tada bio u obnovi.Duhovni vođa ovog putovanja bio je Otac Dragi Veškovac.

Vernici širom Srbije i Crne Gore, govore da čega se god dotakne misao i ruka Oca Benedikta – duhovno i materijalno procveta.Nekadašnje Ostrvo cveća, mirisno je dakako, ali ne od cveća, već od Svetih i Čudotvornih bledo-žutih Moštiju Mučenika Prevlačkih, 70 monaha koji su od unijata prevarom pobijeni, na Dan slave otrovani u 15. veku, o čemu se u ranijem periodu ćutalo. Molitveno ćutanje i poklonjenje ovoj velikoj srpskoj svetinji koju podiže, čuva i obnavlja Arhimandrit Benedikt sa vernim narodom, predstoji svim blagočestivim ljudima. „Da kamenje ne progovori!“ Manastir je još od ranohrišćanskog doba bio jedno od centralnih mesta hrišćanstva na Jadranu u Boki Kotorskoj.Miholjska Prevlaka je sedište Zetske episkopije koju je osnovao lično Sveti Sava 1219. godine. Za vreme Cara Dušana Zetska episkopija uzdignuta je na stepen Mitropolije. U srpskom Pravoslavlju i državnosti svetinja Prevlačka ima posebno mesto. Oblast podno Lovćena prastaro je srpsko uporište, postojbina je Prve Srpske Patrijaršije, koja se baš ovde nalazila, da bi tek kasnije bila premeštena u Manastir Pećka Patrijaršija.Istraživanja ove svetinje su još uvek u toku, kao i obnova a specifičnost svetinje na veliku utehu vernih je pojava da Čudotvorne Mošti Mučenika Prevlačkih Mirotoče, tako da svi poklonici uz blagoslove sobom domu ponesu i nezaboravni miomiris koji podseća na borovinu, majsku ružu, cimet,lavandu, cvet limuna i bosiljak.

Radujemo se susretu sa muzičarem i poetskom hrišćanskom dušom Asima Sarvana, koji u Prestoni Kruševac Cara Lazara dolazi u susret Sretenju Gospodnjem, sa blagoslovom našeg Duhovnog Oca, Episkopa kruševačkog dr Davida Perovića.

Radost na radost, budući da je u godini jubileja 1700 Milanskog edikta a povodom 790 godina Mitropolije i Svetosavske Zetske episkopije, u januaru u Manastiru Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta održano Liturgijsko sabranje i naučni skup o temi „Drevno hrišćansko i svetosavsko nasleđe u Crnoj Gori“.

Plodonosni i ne samo „s vremena na vreme“ već kao i svi svetosavci – uvek savremeni muzičar Asim Sarvan održaće sutra i mini koncert.“Sunčana strana ulice, Moj svet, Karavan, Hajde Jano… to su samo neki od hitova. Asim Sarvan je stvaralac čijeg smo duhovnog preobražaja savremenici i svedoci, a u malom, koliko smo i kreativci, i sami smo recipicijenti muzičko-poetskog anđeoskog sveta, koji nam Asim sa prijateljima, nesebično daruje. Baš kako i kaže pesmom „Svetla, svetla, svetla svetlosti među nama, treba još…“I njome je veličana obnova i gradnja Đurđevih Stupova kod Rasa, svetinje za čiju je obnovu vezano predanje „kako će sva Srbija Vaskrsnuti kada se Obnove Stupovi!“…Asim je dugogodišnji gost-prijatelj manastira Đurđevi Stpovi /od 2003./, Studenica / od 2004. godine/i drugih srpskih svetinja. Muzički je urednik Radio Svetigore, komponovao je muziku za predstavu „Lepotica i zver“u izvođenju Kruševačkog pozorišta, učestvovao je u otvaranju nove radio stanice SPC u Novom Sadu Radio Beseda, radeći špice i džinglove…

Organizator duhovne večeri, koja počinje sutra u 18 časova, je Eparhija kruševačka, a u emisiji „Svetosavska bašta“ Televizije Kruševac biće zabeležen susret sa pesnikovim „Molitvama na jezeru“ na relaciji Tivat – Kruševac.Da bude dostojan svetinje „gospostvene a smerne koja ukrepljena silom Moštiju Stradalnika tihuje Zagrljena Nebom i diše Dahom Božijim, kako pesmom tako milo i slikovito opisuje monahinja Stefanida „Prevlaku“.

http://www.youtube.com/watch?v=b5YEqMFI3KI

Izvor: RTK

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply